Economie18 jul '22 11:17

Arcadis heeft een koopje te pakken met overname IBI

Auteur: BNR Webredactie

Advies-en ingenieursbureau Arcadis neemt het Canadese ontwerpbureau IBI Group over voor 873 miljoen Canadese dollars. Omgerekend is dat 664 miljoen euro, daarmee betaalt Arcadis 19,50 dollar per aandeel, wat 30 procent boven de slotkoers van vrijdag ligt. Arcadis-topman Peter Oosterveer noemt die premie zelfs aan de lage kant: 'We zijn er zeer tevreden mee.'

(ANP / Tobias Kleuver Media)

Lees ook | Arcadis profiteert van Oekraïne-oorlog en PFAS-problemen

Terechte premie

Oosterveer noemt het 'een terechte premie voor een uitstekend bedrijf met complementaire capaciteiten'. En daarmee doelt hij op zowel het type werk dat de Canadezen doen als op de geografische factor Noord-Amerika. 'We zijn heel blij met deze overeenkomst. Zij opereren met name in infrastructuur en gebouwen. Wat hen onderscheidt is het feit dat ze hun digitale capaciteiten verder ontwikkeld hebben en ze hebben een sterke positie in Canada'.

Lees ook | Arcadis en HydroLogic komen met slimme weersoftware voor extremen

Strategie

IBI Group is met 3500 werknemers een stuk kleiner dan Arcadis, dat zo'n 30.000 werknemers emplooi biedt. Niet alleen de stap naar het Noord-Amerikaanse continent is voor Arcadis reden om IBI Group over te nemen, Oosterveer voorziet 'formidabele investeringen' in infrastructuur. Dat is ook hard nodig, denkt hij gezien de bevolkingsgroei van het land. 'Van de G7 is het ook het land met de meest gunstige ontwikkelingen. Het komt ons heel goed uit en past bij de strategie die we twee jaar geleden ingezet hebben.' En kort samengevat luidt die strategie: aanwezig zijn in gebieden met sterke economische groei, verstedelijking en infrastructurele investeringen.

Arcadis financiert de overname volledig uit eigen middelen.

Lees ook | Arcadis boekt meer omzet en heeft recordbedrag aan werk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen