
'Iedereen heeft in deze zaak een eigen belang', zegt arbeidsrechtadvocaat Ruben van Arkel van Sparkel advocatuur & mediation. 'Het is duidelijk dat Uber wil dat de mensen die voor hen werken zelfstandig zijn, en geen werknemer'. Het FNV wil juist het omgekeerde: een status als werknemer met alle bescherming van dien, en het ministerie bepaalt of een cao in een sector algemeen bindend wordt verklaard.
In 2021 oordeelde de kantonrechter al over de vraag of het bij Uber om een arbeidsovereenkomst ging dan wel om een constructie met zelfstandigen. De kantonrechter oordeelde toen dat er moderne gezagsverhoudingen zijn, en dat hier sprake was van een arbeidsovereenkomst.
Lees ook | Uber wil van taxi-cao af met rechtszaak
Algemeen bindende cao
Het ministerie kan cao's algemeen bindend verklaren voor de hele sector, maar daarvoor moet wel een minimumpercentage van de werknemers in een sector werkzaam zijn bij bedrijven die betrokken waren bij de totstandkoming van de cao. Volgens Uber waren chauffeurs die bij platforms werken niet meegerekend. Daardoor zou de cao taxivervoer niet representatief genoeg zijn. Maar volgens de rechter is die beoordeling aan de minister en heeft die daarbij geen fouten gemaakt.
Geitenpaadje
Uber hoopte door middel van deze rechtszaak via een alternatieve route onder de cao uit te komen. Er is al langer veel te doen om de cao-strijd die Uber voert. In een door vakbond FNV aangespannen rechtszaak kreeg Uber eerder te horen dat het chauffeurs in dienst moet nemen en volgens de taxi-cao moet betalen. Het bedrijf verzet zich daar fel tegen, omdat het leidt tot veel extra kosten.
Uber kijkt nog of het in beroep wil gaan tegen de uitspraak, die het bedrijf zegt te betreuren. 'Het is moeilijk uit te leggen dat de chauffeurs niet meetellen voor de representativiteit van de cao, maar dat deze cao tegelijkertijd wel op hen van toepassing is. Dat wil de overgrote meerderheid van de chauffeurs helemaal niet', zegt een woordvoerder.
Lees ook | Belastingdienst schond regels om Uber uit de wind te houden