Economie18 jul '22 08:31Aangepast op 18 jul '22 10:56

'De ECB heeft enorm gefaald'

Auteur: Mark van Harreveld

De Europese Centrale Bank lijkt deze week dan eindelijk de rente te gaan verhogen. Komende donderdag vergadert de zogeheten Governing Council van de ECB daarover. Dat is dan de eerste keer dat de ECB de rente verhoogt sinds 2011. 'De ECB heeft enorm gefaald op zijn hoofdtaak', zegt BNR-huiseconoom Han de Jong.

Christine Lagarde, topvrouw van de Europese Centrale Bank
Christine Lagarde, topvrouw van de Europese Centrale Bank (ANP / EPA)

'De ECB heeft niet doorgepakt. De hoofdtaak van de bank is het realiseren van prijsstabiliteit, het voorkomen van inflatie. Het afgelopen jaar hebben ze de inflatie ongelooflijk onderschat. In Frankfurt zit een heel leger economen en als je dan de inflatie onderschat, dan heb je eigenlijk enorm gefaald. De ECB heeft steeds geroepen dat het tijdelijk is en gezegd dat de inflatie elders anders is dan hier en geen actie ondernomen, terwijl andere centrale banken dat wel deden. Daar kun je ook kritisch op zijn, de ECB heeft enorm gefaald op zijn hoofdtaak'.

Lees ook | IMF-baas wijst op noodzaak van bestrijden inflatie

Passiviteit

An sich heeft de ECB geen ongelijk door te stellen dat de inflatie in Europa anders is dan die in de VS. In Europa wordt, in vergelijking met de VS, een groter deel van de inflatie veroorzaakt door de energieprijzen. Maar volgens De Jong is het de vraag of dat de totale passiviteit op het rentegebied rechtvaardigt. De Jong vindt dat de ECB het vertrouwen in de euro zeker moet stellen, maar 'nooit eerder hebben spaarders zo veel van hun koopkracht en spaargeld verloren. Hou dan nog maar eens vertrouwen'.

Lees ook | Brussel rekent op flinke stijging inflatie Nederland: 9,4 procent

De ECB blijft echter voorzichtig en De Jong neemt aan dat we een kwart procent renteverhoging gaan zien, en de vergadering erop in september weer een kwart. 'Dan is in ieder geval de negatieve rente op het depositotarief wat de ECB hanteert verdwenen, dat is een goede zaak. Of het heel veel gaat helpen is ongewis: 'Economen weten heel goed dat monetair beleid met grote vertragingen werkt. Als vuistregel geldt dat pas na twee jaar een beleidsmaatregel werkt.'

Te laat, te weinig

Niet alleen is de ECB heel laat met monetair beleid in reactie op de inflatie, ook de euro is verzwakt wat tot hogere invoerprijzen leidt. En dat draagt ook weer bij aan hogere inflatie. In de VS heeft de Fed de rente al 3 keer verhoogd met 1,5 procent in totaal sinds maart, De Jong ziet de ECB dat niet snel doen. 'Er is een recessie in aantocht, centrale banken houden er niet van om de rente te gaan verhogen als de economie in een recessie is. Dan willen ze liever de rente verlagen om de economie aan te jagen. Maar de mogelijkheden voor de ECB om de rente echt fors op te trekken, zijn niet zo groot.'

Lees ook | Amerikaanse inflatie boven 9 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen