
Lees ook | Kwartaalcijfers ASML, AkzoNobel en Volvo
Lekker
'Onderliggend loopt alles lekker', zegt Vanlancker. De topman noemt met name twee incidenten die het kwartaal gekleurd hebben: de Chinese lockdowns enerzijds en de voorraadafbouw van de doe-het-zelf-zaken. 'De ontgoocheling ten opzichte van de verwachtingen heeft een inventarisreductie bij onze klanten teweeggebracht. Twee oplawaaien in één kwartaal. Voor de rest loopt het lekker.'
China
De lockdowns in China dwingen AkzoNobel tot een geografische diversificatie in het land. In het verleden was het bedrijf sterk geconcentreerd in de megasteden Beijing, Sjanghai en Szenzen. VanLancker wil zich nu meer richten op steden met een inwonertal tussen de anderhalf en twee miljoen inwoners om het risico te spreiden.
Lees ook | AkzoNobel verhoogt prijzen door duurdere grondstoffen
Inflatie
Het bedrijf heeft goed mee bewogen op de inflatiegolven: 'Onze prijzen hebben de kosten van grondstoffen en het transport gecompenseerd. Dat is altijd al de bedoeling geweest. Wat we wel zien is dat de beschikbaarheid van grondstoffen normaliseert. De prijzen gaan zich voorzichtig stabiliseren, dus de grote prijsstijgingen in de kanalen zijn langzaam verleden tijd. We krijgen nu een stabielere situatie'.
Grondstoffen
Gevraagd of een prijsdaling in het verschiet ligt, zegt de topman dat de Chinezen actiever zijn in de markt voor grondstoffen en dat grondstoffenleveranciers in het Westen 'opeens' enthousiaster zijn voor langetermijncontracten. 'Zij voelen het dus ook wel komen.' Vanlancker denkt dat de situatie in 2023 weer normaal zal zijn, wat we de afgelopen 18 maanden zagen noemt hij 'zeer artificieel'.
Afrikaanse markt
Er is ten slotte overeenstemming bereikt over de overname van de Afrikaanse verf- en coatingsactiviteiten van Kansai Paint, een bedrijf met ruwweg eenzelfde omzet als AkzoNobel op dat continent. 'Daar worden we nu een grote speler'. Vanlancker noemt Afrika een aantrekkelijke groeimarkt met een middenklasse die in toenemende mate kwaliteit wil en bereid - en in staat - is daarvoor te betalen. 'Daar kijken we naar uit'.