Economie22 jul '22 11:20

Economische activiteit eurozone krimpt

Auteur: Mark van Harreveld

De economische activiteit in de eurozone is in juli voor het eerst sinds de coronalockdowns gekrompen. En onverwachts ook, zo blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker S&P Global. De schuld ligt bij de hoge inflatie in de eurozone en de afgenomen koopkracht van de consument. Ook kampt het bedrijfsleven met personeelstekorten en hoge inkoopkosten.

Bremerhaven
Bremerhaven (Flickr / Günter Hentschel)

Volgens marktonderzoeker S&P Global nam de samengestelde inkoopmanagersindex, die zich richt op de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector van de eurozone, deze maand tot 49,4. Vorige maand was dat nog 52. Ter verduidelijking: een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder is het krimp. De krimp is onverwacht, economen hadden gerekend op een lichte groeivertraging. De dienstensector vertoonde nog wel een kleine groei, maar de industrie liet een krimp zien.

Lees ook | 'De ECB heeft enorm gefaald'

Duitse en Franse krimp

De economische activiteit in Duitsland liet in juli voor het eerst dit jaar een krimp zien. Ook hier is de inflatie weer de boosdoener, maar ook geldt dat het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven afgenomen is vanwege de oorlog in Oekraïne en de haperende toeleveringsketens. De Duitse dienstensector kromp voor het eerst sinds december, de industrie liet de laagste activiteit in ruim twee jaar zien.

Volgens S&P Global versterken de cijfers de verwachting dat Duitsland in de tweede helft van 2022 in een recessie terechtkomt. Maar ook Frankrijk bevindt zich in de gevarenzone. Wist het land in juli nog een krimp te voorkomen, dat lijkt uitstel van executie - deze maand kromp de Franse industrie terwijl de groei in de dienstensector een sterke afname liet zien.

Lees ook | Nederlandse export groeit in mei ruim 4 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen