Economie25 jul '22 09:39Aangepast op 25 jul '22 10:14

CEO Philips: 'Deze zomer is kantelpunt'

Auteurs: ANP en Mark van Hareveld

Medisch technologiebedrijf Philips heeft minder verkocht in het tweede kwartaal. De onderneming had veel last van de lockdowns in China, maar ook van leveringsproblemen van onderdelen en materialen. De vergelijkbare omzet neemt tot 3 procent toe, verwacht het bedrijf. Eerder was dat tussen de 3 en 5 procent. Het aandeel daalde met 10 procent. 'Het was een moeilijk tweede kwartaal', zegt CEO Frans van Houten.

(Flickr)

Van Houten had het tot op zekere hoogte wel verwacht, 'maar de risico's die we in april al aangaven zijn nog sterker geweest'. Volgens de CEO heeft het bedrijf echter verschillende maatregelen genomen in de tussentijd. 'We verwachten dat de toeleveringsketen beter gaat functioneren, en dat we daardoor in de tweede helft van het jaar 6 tot 9 procent gaan groeien. Deze zomer is wel een kantelpunt.'

Philips heeft volgens Van Houten de supply chain-problemen opgelost door 600 ingenieurs aan het werk te zetten 'om alternatieven producten te maken, componenten van andere leveranciers te betrekken om de bottlenecks op te lossen'. Het orderboek is volgens de CEO nog nooit zo dik gevuld geweest.

Slaapapneu

Intussen worstelt Philips nog steeds met de kwestie van de defecte slaapapneu-apparaten. Van Houten onderscheidt daarin drie aspecten: 'Zo snel mogelijk een herstelcomponent aanbieden aan patiënten. Daar maken we goede voortgang mee, inmiddels hebben we er 3 miljoen geproduceerd. We verwachten 90 procent af te ronden voor het einde van het jaar.'

Het tweede aspect is de Amerikaanse toezichthouder die Philips een voorstel heeft aangeboden: 'Daar moeten we mee gaan praten'. Het derde aspect ten slotte wordt gevormd door de te verwachten rechtszaken in de VS. Van Houten zegt zich daarop voor te bereiden 'daar zijn we ons op aan het voorbereiden. We hebben daar een sterke defensie.' Van Houten zegt vooralsnog geen geld gereserveerd te hebben voor de claims, alleen voor de vervanging van de apparaten.

Chinese lockdowns

In China daalde de vergelijkbare omzet van Philips met haast een derde door de coronalockdowns in dat land. Ook kwamen er minder nieuwe opdrachten binnen. Daarnaast kon Philips in enkele fabrieken twee maanden niet produceren en hadden ook toeleveranciers last van de strenge maatregelen tegen het coronavirus.

Verder bleven andere leveringsproblemen een rol spelen, maar ook de wereldwijde inflatie die deels verergerd wordt door de oorlog in Oekraïne. Dat alles zette de resultaten van Philips onder druk.

De Cijfers

De omzet van Philips daalde op vergelijkbare basis, dus alleen kijkend naar bedrijfsonderdelen die een jaar geleden ook deel uitmaakten van het concern, dan ook met 7 procent. Die kwam uit op een kleine 4,2 miljard euro. Dat leidde ook tot een verlies van 20 miljoen euro in het kwartaal. Wel steeg het aantal nieuwe opdrachten die Philips binnenhaalde licht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen