Economie25 jul '22 17:04Aangepast op 25 jul '22 17:52

'De ECB heeft de smaak te pakken'

Auteur: Mark van Harreveld

De Europese Centrale Bank is nog niet klaar met forse renteverhogingen in de eurozone na de verrassende grote rentestap vorige week. Dat zegt bestuurslid van de ECB Mārtiņš Kazāks in een interview met persbureau Bloomberg. De rente in het eurogebied ging afgelopen donderdag met een half procentpunt omhoog, waarmee een einde kwam aan een periode van negatieve rentes die acht jaar duurde. 'De ECB heeft de smaak te pakken', zegt hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING.

'Ik zou niet zeggen dat dit de enige grote rentestap was', aldus Kazaks, die binnen de ECB bekendstaat als een voorstander van agressieve renteverhogingen. 'Ik zou zeggen dat de renteverhoging in september ook behoorlijk groot moet zijn.'

'De ECB heeft de smaak te pakken en dat er in september nog een renteverhoging komt, is echt logisch', zegt Brzeski. De econoom denkt dat sommige Europese landen wel al in een recessie terecht zullen komen, maar de eurozone als geheel nog niet. 'En dan moet de ECB verder verhogen. Sommigen willen nog eens 50 basispunten, anderen 25'.

Anderhalf procent

Of we nu volgende zomer op anderhalf procent staan, daar is hij sceptisch over. Hij denkt dat het na september afgelopen is met renteverhogingen omdat er een zware winter voor de boeg ligt. 'En dat is niet het moment om door te gaan met renteverhoging'.

Weliswaar verhogen de Amerikanen en de Canadezen met veel grotere stappen, Brzeski ziet dat hier niet gebeuren. 'Dit soort geluiden hoor je niet van de ECB. Wat ze vorige week deden was al enorm sterk voor een ECB, 50 basispunten gebeurt niet zo vaak. Je merkt dat ze snel willen komen naar iets wat zij als acceptabel ervaren, en dat zijn nog niet die 50 punten van vorige week, daar horen nog minimaal 25 basispunten en het liefst 50 basispunten daar bovenop'.

Door de rente te verhogen tracht de ECB de recordinflatie in de eurozone onder controle te krijgen. De stijging van de consumentenprijzen bedroeg in juni 8,6 procent, waarmee de inflatie ruim vier keer hoger is dan de doelstelling van de centrale bank van 2 procent. In Letland, waar Kazaks aan het hoofd staat van de centrale bank, bedraagt de inflatie bijna 20 procent.

0,75 ook mogelijk

Ook een nog grotere rentestap in de eurozone van 0,75 procentpunt, zoals in de Verenigde Staten, moet volgens Kazaks tot de mogelijkheden behoren. 'Gezien de onzekerheid rond de inflatie en de risico's op aanhoudende prijsstijgingen zou ik zeggen dat we natuurlijk moet openstaan voor discussies', aldus Kazaks. Hij benadrukte wel dat de ECB niet zomaar de Federal Reserve moet volgen. De Amerikaanse centrale bank schroefde de rente in juni al met 0,75 procentpunt op en komt deze week naar verwachting met eenzelfde rentestap.

Kazaks wilde niet ingaan op de mogelijke rentescenario's voor de ECB-vergadering in oktober, maar gaf wel aan 'geen grote bezwaren' te hebben tegen het vooruitzicht dat de rente volgend jaar juni in totaal met 1,5 procentpunt is verhoogd.

Risico's

Volgens de centrale bankier zijn er aanzienlijke risico's voor de economie van de eurozone die geen deel uitmaken van het basisscenario van de ECB. De belangrijkste daarvan is de gasvoorziening uit Rusland, die door Moskou wordt afgeknepen als vergelding voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

'Rusland gebruikt zijn energie- en voedselvoorraden als politiek wapen', aldus Kazaks. Hij waarschuwde daarbij dat Moskou ondanks het herstarten van de gasleveringen aan Duitsland via de Nord Stream 1-pijplijn, die vanwege onderhoud tien dagen gesloten was, de gaskraan naar Europa verder zou kunnen dichtdraaien.

Lees ook | ECB verhoogt rente eurozone met 50 basispunten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen