Economie26 jul '22 12:30Aangepast op 26 jul '22 13:33

Zimbabwe slaat gouden munten tegen inflatie

Auteur: Mark van Harreveld

Het Zuid-Afrikaanse Zimbabwe gaat de gierende inflatie te lijf door gouden munten aan particulieren en bedrijven te verkopen. Daartoe distribueerde de Reserve Bank of Zimbabwe, ’s lands centrale bank, maandag 2.000 munten aan commerciële banken. De munten zullen volgens een communiqué van de centrale bank ‘de status van liquide activa hebben’.

Governeur John Mangudya van de Zimbabwaanse centrale bank met de Mosi-oa-Tunya, zoals de munt in het Tonga heet.
Governeur John Mangudya van de Zimbabwaanse centrale bank met de Mosi-oa-Tunya, zoals de munt in het Tonga heet. (ANP / AFP / Jekesai Njikizana)

Volgens de centrale bank betekent dit dat ze ‘gemakkelijk in contant geld kunnen worden omgezet en zowel lokaal als internationaal verhandelbaar zullen zijn en ook voor transactiedoeleinden kunnen worden gebruikt’. Particulieren of bedrijven kunnen de munten bij erkende verkooppunten zoals banken kopen en ze bij een bank bewaren of mee naar huis nemen, aldus de aankondiging. Buitenlanders kunnen de munten alleen in buitenlandse valuta kopen. Houders kunnen de munten pas 180 dagen na aankoop tegen contanten inwisselen.

Wisselgeld

De eerste emissie van 2.000 is buiten het land geslagen, maar uiteindelijk zullen ze lokaal worden geproduceerd, zegt gouverneur John Mangudya van de Reserve Bank of Zimbabwe. Volgens Mangudya kunnen de 22-karaats munten worden gebruikt voor aankopen in winkels (als die voldoende wisselgeld hebben) of als borg bij leningen en kredietfaciliteiten. De prijs wordt bepaald door de internationale marktkoers voor een ounce goud, plus vijf procent voor de productiekosten van de munt. Ten tijde van de lancering op maandag kostte één munt 1.824 dollar, wat omgerekend 1.792 euro is.

Hyperflatie

Het vertrouwen in de Zimbabwaanse dollar is extreem laag nadat de Zimbabwanen in 2008 hun spaargeld zagen verdampen als gevolg van de hyperinflatie. In juni steeg de inflatie van 132 procent in mei naar 191,6 procent. Het Afrikaanse land worstelt om aan de economische crisis te ontsnappen die gekenmerkt door een snel devaluerende lokale munt, een werkloosheid van 90 procent en een dalende productie.

Hedge

Het gebruik van gouden munten als hedge tegen inflatie is allesbehalve nieuw. Internationaal gebruiken landen als China, Zuid-Afrika en Australië gouden munten om zich in te dekken tegen inflatie en als beleggingsmogelijkheid. In die landen worden ze echter niet zo veel gebruikt als betaalmiddel als de centrale bank van Zimbabwe voor ogen heeft.

Zimbabwe beschikt over grote goudvoorraden, en de uitvoer ervan geldt als één van de belangrijkste bronnen van buitenlandse deviezen. Alle goud dat in Zimbabwe wordt gedolven, moet aan de centrale bank worden verkocht, maar veel producenten smokkelen het liever het land uit om in Amerikaanse dollars te worden betaald.

Lees ook | 'Overleden oud-president Robert Mugabe was gewoon een schurk'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen