Economie26 jul '22 15:41Aangepast op 26 jul '22 17:00

IMF negatief over groei wereldeconomie

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

De groei van de wereldeconomie is dit jaar minder dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in april nog verwachtte. Inmiddels komt de groei nog maar uit op de helft van vorig jaar. Ook voor volgend jaar sneed het IMF stevig in de verwachtingen, waardoor de groei dan nog lager uitvalt dan dit jaar. 'Dat zat er dik in', zegt BNR's huiseconoom Han de Jong.

(Xinhua / eyevine)

Ook de economie van de eurozone groeit minder hard, voorspelt het IMF nu. Die gaat dit jaar ondanks de energiecrisis, de inflatie en de leveringsproblemen nog wel met 2,6 procent vooruit, maar eerder rekende het IMF nog op een groei van 2,8 procent. In 2023 volgt een groei van 1,2 procent, wat 1,1 procentpunt minder is dan de eerdere inschatting van het fonds.

Volgens De Jong geeft het IMF drie redenen voor de bijgestelde groeiverwachtingen. In de eerste plaats blijft de inflatie langer hoger wat de koopkracht uitholt en leidt tot meer renteverhogingen. Ook is de Chinese economie zwakker dan gedacht door de vele lockdowns en ten slotte duurt de oorlog in Oekraïne maar voort. 'De sancties en tegensancties leiden tot spill-over-effecten op de economie.'

Lees ook | IMF bij economische raming waarschijnlijk 'aanzienlijk somberder'

Recessie

Het IMF stelt nu dat veel van de risico's waarvan bij de raming in april werd gedacht dat ze de economische groei negatief zouden kunnen beïnvloeden, inmiddels werkelijkheid zijn geworden. Zo is de inflatie verder gestegen en zijn centrale banken daarom gestopt met hun opkoopprogramma's. Ook hebben ze de rente verhoogd. Gezamenlijk hebben die maatregelen geleid tot minder beschikbaar geld in de economie.

Volgens De Jong identificeert het IMF drie risico's. 'De factoren die aanleiding geven tot de somberdere scenario's kunnen nóg negatiever uitpakken. De oorlog en de sancties kunnen de inflatie nog verder opstuwen.' Een tweede risico is dat de opgelopen inflatieverwachtingen nog verder oplopen - en dan zouden we weer meer renteverhogingen nodig hebben.

Ten slotte kan de volatiliteit op de financiële markten toenemen. Met name economieën van emerging markets zijn daar erg kwetsbaar voor. 'Wat ik beangstigend vind is dat die hoofdeconoom van het IMF het waarschijnlijke alternatieve scenario geen staartrisico noemt, maar heel plausibel. De wereld balanceert dus op rand van een recessie'.

Hinder

Ook nu ziet het IMF weer vooral zaken die de economische groei zouden kunnen hinderen. Zo zou Rusland de gaskraan naar Europa helemaal dicht kunnen draaien, zou de inflatie langer hoog kunnen blijven als de arbeidsmarkt krap blijft en zouden opkomende markten in de problemen kunnen komen met het afbetalen van schulden door de oplopende rentes. Verder ziet het IMF risico's op sociale onrust als de voedselprijzen blijven stijgen.

Lees ook | IMF-baas wijst op noodzaak van bestrijden inflatie

Inwoners van ontwikkelde economieën, zoals die in Europa, de VS en Canada, hebben ook nog langer te maken met stevige prijsstijgingen, voorziet het IMF nu. De inflatie piekt deze zomer op rond de 8 procent en daalt daarna gestaag tot eind 2023.

Hoogste prioriteit

Het terugbrengen van de inflatie zou voor landen de hoogste prioriteit moeten hebben omdat de geldontwaarding de macro-economische stabiliteit nu en in de toekomst kan bedreigen. Veel centrale banken zijn daar dus al aan begonnen. Die ingrepen kunnen pijn doen, maar uitstel zou alleen maar zorgen voor de noodzaak om later nog harder in te grijpen, stelt het IMF. Met gerichte steun of belastingmaatregelen kunnen de meest kwetsbare groepen worden ontzien.

Tegelijkertijd blijft het zaak om te investeren in de energietransitie. Momenteel grijpen landen door de hoge energieprijzen weer terug op kolen, maar dat mag niet meer worden dan een noodgreep om energietekorten op te vangen. De energiecrisis toont volgens het IMF aan dat inzetten op schone energie die binnen de eigen landsgrenzen wordt opgewekt, ook kan bijdragen aan de nationale veiligheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen