Economie25 jul '22 11:43Aangepast op 25 jul '22 15:12

'China heeft een cyberplan, gericht tegen Nederland'

Auteur: Mark van Harreveld

Zorgen in de Tweede Kamer over mogelijke sabotage van zonnepanelen. Tienduizenden installaties in Nederland – en een miljoen wereldwijd – waren kwetsbaar door de lekke beveiliging van een Chinees bedrijf, SolarMAN. Zo meldden RTL en Follow the Money. VVD-Kamerlid voor Digitale Zaken Queeny Rajkowski gaat Kamervragen stellen. 'We weten al jaren dat China een offensieve cyberstrategie heeft die ook tegen Nederland gericht is.'

De Chinese president Xi Jinping houdt een speech
De Chinese president Xi Jinping houdt een speech (ANP / EPA)

Volgens het Kamerlid gaat het om 42.000 Nederlanders, een aantal dat overeenkomt met de omvang van een stad als Dronten of Hilversum. Huishoudens die feitelijk voor hun energievoorziening afhankelijk zijn van 'een Chinees bedrijf dat met één druk op de knop die stroomvoorziening kan aanzetten of uitzetten'.

Lees ook | Canada verbiedt apparatuur Huawei en ZTE in 5G-netwerken

Rajkowski zegt dat de meeste mensen niet alleen niet weten dat ze onderdeel zijn van een dergelijk netwerk, maar ook dat ze er niet voor verantwoordelijk kunnen zijn omdat ze niet zo veel van digitalisering afweten. Volgens haar moeten er daarom regels voor komen en moet de Rijksoverheid ingrijpen.

Lees ook | 'China en Rusland spioneren via LinkedIn bij Nederlandse bedrijven'

Inkoop camera's

Het Kamerlid zegt dat al vijf tot tien jaar bekend is dat Nederland de inkoop van zijn vitale systemen níet aan China moet overlaten en het toch gebeurt. 'We blijven het maar doen. Wat ik wel wil weten: welke processen en welke aanbestedingen lopen er op dit moment? Waar kunnen wij voorkomen dat dit op andere plekken ook gaat gebeuren? We moeten niet naïef zijn, we weten dit al jaren en tóch kopen we camera's in die het ministerie van Buitenlandse Zaken beveiligen, die kunnen gewoon daar meekijken. En nu komt dit konijn weer uit de hoge hoed', aldus Rajkowski.

Lees ook | FBI en MI5: China grootste bedreiging economische en nationale veiligheid


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen