Economie28 jul '22 19:03

Consumentenvertrouwen eurozone bereikt nieuw dieptepunt

Auteur: Mark van Harreveld

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juli gedaald naar het laagste niveau ooit. Dat meldt de Europese Commissie. De oorzaken laten zich raden: hoge inflatie die leidt tot minder koopkracht van huishoudens, de zorgen over een economische recessie en de Russische gaslevering. 'Er is eigenlijk geen licht aan het eind van de tunnel', zegt BNR's huiseconoom Han de Jong.

(ANP / AFP)

'Het lage consumentenvertrouwen is er een uitdrukking van dat de reele inkomens worden uitgehold en het kan niet anders dat de consument uiteindelijk minder gaat besteden in volume'. Volgens De Jong zullen consumenten eerst interen op hun spaartegoeden en daarna hun bestedingen terugbrengen. 'Dan kom je automatisch in een recessie terecht'.

'Beleidsmakers staan voor een duivels dilemma. Bij een renteverhoging is het probleem dat het de economie verder afknijpt. Ze zoeken naar een middenweg. De inflatie moet omlaag, maar tegelijkertijd niet de economie te veel onderuit te halen. De ECB is daarmee veel voorzichtiger dan andere centrale banken'.

Het devies: uitzieken, en dat kan behoorlijk pijnlijk worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen