Economie7 aug '22 11:22

Export China hoger dan verwacht

Auteur: ANP

De export van China was in juli 18 procent hoger dan een jaar eerder, meldt de Chinese overheid op basis van douanecijfers. Het handelsoverschot van 's werelds op één na grootste economie kwam daardoor op recordhoogte.

De Chinese export steeg harder dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een stijging van 15 procent, wat een minder hoog tempo zou zijn geweest dan de 17,9 procent groei in juni. China exporteerde vorige maand voor omgerekend 101 miljard dollar meer dan dat het importeerde. Dat is het hoogste handelsoverschot sinds 1987, toen de metingen begonnen.

Lees ook | Chinese miljardairs willen weg; Chinese economie in het geding

Veel rijke landen hebben te maken met de hoge inflatie en de wereldwijde economische groei vertraagt, experts rekenden daarom op een minder sterkte toename van de export. Een enquête onder fabrikanten wees bovendien op krimp in de omvangrijke Chinese industrie.

Verklaring

Het kan zijn dat westerse importeurs van Chinese goederen verdere prijsstijgingen voor wilden zijn door nu al voorraden in te kopen voor het feestdagenseizoen, zegt hoofdeconoom Bruce Pang van vermogensbeheerder en vastgoedinvesteerder Jones Lang Lasalle. Daarnaast zorgden strenge lockdowns eerder dit jaar nog voor grote verstoringen in de logistiek. Die problemen zijn nu minder groot en dat zorgt er mogelijk voor dat Zuidoost-Aziatische importeurs van Chinese producten aan een inhaalslag zijn begonnen.

Een analist van denktank Zhixin Investment Research Institute geeft als voornaamste reden voor de gestegen export de hogere prijzen. Het volume aan uitgevoerde goederen daalde in juli. China importeerde 2,3 procent meer dan een jaar eerder. Dat is minder dan kenners in doorsnee hadden verwacht. Daarbij daalde de invoer van ruwe olie en chips enorm, wat mogelijk wijst op een minder sterke exportgroei de komende tijd. Dit zijn namelijk goederen die Chinese fabrieken vaak gebruiken voor producten die ze aan het buitenland verkopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen