Economie10 aug '22 17:01

Duitsland helpt inwoners in strijd tegen inflatie

Auteur: ANP

Duitsland gaat de belastingen verlagen om burgers te helpen nu de prijzen hard stijgen. Met de stap, die 10 miljard euro kost, moet vooral worden voorkomen dat werknemers die een loonsverhoging hebben gekregen daar nauwelijks van kunnen profiteren omdat ze meer geld kwijt zijn aan inkomensbelasting, liet minister Christian Lindner van Financiën weten.

Het is niet de eerste maatregel van de Duitse overheid om inwoners te helpen tegen de inflatie, zegt Duitsland-correspondent Rob Savelberg. 'Dat deden ze al eerder aan de hand van het verhogen van de kinderbijslag en de bijstand. Ook kunnen Duitsers deze zomer voor maar 9 euro bijna onbeperkt met het openbaar vervoer reizen.'

Image
(ANP / Imago Stock & People GmbH)

Belasting versoepeld

In zijn plannen gaat de belastingvrije voet omhoog. Ook gaat de grens omhoog waarboven het hoogste belastingtarief van 42 procent moet worden betaald, die komt op 62.000 euro te liggen. 'De middenklasse en de groep daaronder moeten gecompenseerd worden, vindt de minister. Die groepen hebben moeite om de koopkracht te behouden', zo legt Savelberg uit. Daarnaast krijgen gezinnen een hogere belastingvrijstelling voor minderjarige kinderen.

Lees ook | Boodschappen bijna 20 procent duurder

Lindner liet weten dat zonder de aanpassing 48 miljoen van de circa 84 miljoen Duitsers volgend jaar meer kwijt zijn aan de belasting. 'Dat de Staat profiteert op een moment dat het dagelijks leven duurder wordt is niet eerlijk en ook niet goed voor de economische ontwikkeling', aldus Lindner.

In juli gingen de prijzen in Duitsland gemiddeld met 7,5 procent omhoog. Dat was iets minder dan de 7,6 procent in juni.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen