Economie11 aug '22 16:39Aangepast op 19 aug '22 09:44

'Dit jaar geen koopkrachtmaatregel meer'

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer stemmen gaan er in de politiek op om het kabinet en de Tweede Kamer terug te laten komen van het reces. Redenen zijn overduidelijk: de koopkracht- en stikstofproblematiek. Onder andere PVV-leider Geert Wilders eist een debat over de steeds hogere consumentenprijzen. Maar op korte termijn lijken er geen maatregelen te komen.

Dat debat lijkt er overigens niet direct te komen, ziet politiek verslaggever Leendert Beekman. 'Vanuit de oppositie zie ik genoeg steun, maar er is ook een coalitiepartij nodig. Dat zie ik nog niet snel gebeuren. Vlak voor het zomerreces is er al uitgebreid gesproken over de koopkracht. Dat gebeurde in het kader van de voorjaarsnota. Kaag heeft toen al aangegeven dat er richting Prinsjesdag, in september, gekeken gaat worden wat er mogelijk is voor 2023.'

Steeds meer stemmen gaan er in de politiek op om het kabinet en de Tweede Kamer terug te laten komen van het reces. Redenen zijn overduidelijk: de koopkracht- en stikstofproblematiek.
Steeds meer stemmen gaan er in de politiek op om het kabinet en de Tweede Kamer terug te laten komen van het reces. Redenen zijn overduidelijk: de koopkracht- en stikstofproblematiek. (ANP / ANP)

Maatregelen voor 2023 zijn te ver weg voor veel oppositiepartijen. Die willen dat er nu iets gedaan wordt zodat huishoudens de inflatie aankunnen. Maar de kans dat er op korte termijn nieuwe maatregelen komen, is klein. 'Er is al heel vaak gezegd dat het dit jaar niet meer lukt. Ook de uitvoeringsinstanties (de Belastingdienst) kunnen dat niet aan. Als er volgende week al een debat zou komen, dan hoef je niet te rekenen op een plusje op je bankrekening volgende maand', benadrukt Beekman.

Lees ook | Nibud: leven dreigt onbetaalbaar te worden, overheid kan tij niet keren

'Kabinet zal met geluid komen'

Toch betekent het niet dat het kabinet de wil niet heeft om in te grijpen. 'Vanuit het kabinet zal er een geluid komen. Dit valt niet meer te missen. (...). Volgende week is er weer een officiële ministerraad. Dan komt er ook een perspraatje, waar dit zeker weten ter sprake komt', aldus de politiek verslaggever.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen