Volgens de de cijfers hebben niet alleen het handelssaldo en de investeringen het meest bijgedragen aan de economische groei. Ook de consumptie door huishoudens had een positieve bijdrage.
Verrassend, ongelofelijk
De groei is verrassend, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'Zeker wanneer er een vrees voor recessie is, maar het gaat over de hele linie goed'. Zo zijn de uitgaven in de horeca en recreatie flink toegenomen. En ondanks de stijgende prijzen, wordt er volgens het bureau vooralsnog geen cent minder om uitgegeven.
Volgens econoom Han de Jong zijn de cijfers 'ongelofelijk'. Hij ging eerder uit van een vergelijkbaar groeicijfer als in Duitsland, dat over het tweede kwartaal op nul procent uitkwam. 'De cijfers zijn wel een beetje geflatteerd volgens het CBS maar het zijn nog steeds goede cijfers. Ik had dit echt niet verwacht.'
Banken verrast
De groei van de Nederlandse economie met 2,6 procent in het tweede kwartaal is 'verrassend positief', zeggen economen van ABN AMRO. 'Dit cijfer versloeg alle verwachtingen, en illustreert het groeicijfer de weerbaarheid van de Nederlandse economie, in het licht van de hoge inflatie, nog altijd stijgende energieprijzen en afkoelende groei in de Eurozone.'
Volgens ING zijn de cijfers echter niet houdbaar. 'De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn negatief.' Consumenten zullen volgens de bank in toenemende mate worden getroffen door hogere prijzen voor energie en voedsel, waardoor de consumptie van andere producten afneemt.
Investeringen
Volgens het CBS is niet alleen de economie gegroeid, ook de investeringen stegen met 5,2 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 2,7 en 1,6 procent toe. Verder hebben huishoudens 0,9 procent meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2022. De overheidsconsumptie groeide nauwelijks.
Lees ook | Hoe groot is de invloed van inflatie op de economie?

Consumenten geven meer uit
Vergeleken met een jaar eerder steeg het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 5,3 procent. Daarbij valt op dat consumenten vooral aan diensten meer uitgaven. Typische lockdown-aankopen zoals meubels of andere zaken om het huis in te richten kochten ze minder. Ook verbruikten ze minder gas, dat mede door de Russische inval extreem duur is geworden. Het CBS schrijft de daling toe aan de zachte winter.
Bedrijven investeerden meer in gebouwen, vliegtuigen en schepen. Ook ging er meer geld op aan software en machines. Bij de export, die op jaarbasis 5,6 procent groeide, hielp het vooral dat buitenlanders meer uitgaven aan bijvoorbeeld vervoer of horecabezoek in Nederland. Dat geldt binnen de berekeningen van het CBS als export. Doordat de import minder hard toenam had ons land een groter handelsoverschot, wat bijdroeg aan de economische groei.
Opvallende cijfers
De groeicijfers voor de periode van april tot en met juni zijn opvallend, want veel voortekenen voor de economie in Europa en de Verenigde Staten zijn juist slecht. Zo zijn consumenten erg somber door de sterk gestegen prijzen. Bijvoorbeeld de Britse centrale bank waarschuwde voor een hevige recessie in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandsche Bank (DNB) zei in juni dat de economische groei nagenoeg kan stilvallen. Als de toevoer van Russisch gas abrupt stopt, zou de Nederlandse economie volgens de centrale bank kunnen krimpen.