Economie17 aug '22 21:30Aangepast op 18 aug '22 07:12

Inflatie maakt essentiële bedrijven tot beleggingssucces

Auteur: Bart van Rijswijk

Beleggers investeren steeds meer in bedrijven die essentiële producten verkopen. Deze zogeheten need-to-have producten ondervinden weinig hinder van de inflatie, omdat de gestegen kosten doorberekend kunnen worden aan de klant. Hierdoor blijven dergelijke bedrijven in staat de verwachte jaarlijkse winstgroei waar te maken, zien beleggers en beursanalisten met wie BNR sprak.

'In een tijd van hoge inflatie ben je als belegger op zoek naar aandelen van bedrijven met prijsmacht. Dit ontstaat wanneer er sprake is van een sterk merk of een bedrijf dat een product of dienst aanbiedt waar de consument niet omheen kan', zegt econoom Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Ultieme lakmoesproef

Inflatie beïnvloedt de winstgevendheid van vrijwel ieder bedrijf. Zo vallen investeringen die een producent doorvoert om de productie op peil te houden hoger uit en stijgen de loonkosten. Wanneer dat niet kan worden doorberekend aan de consument, komt de marge onder druk te staan. Jansen noemt het dan ook logisch dat er wordt belegd in bedrijven die daartoe wel in staat zijn, bijvoorbeeld omdat zij een essentiële dienst leveren.

'Hoge inflatie vormt eigenlijk een lakmoesproef voor veel bedrijven. Zijn consumenten bereid meer te betalen voor het product dan zij normaliter doen, dan kunnen de gestegen kosten worden doorberekend. Gebeurt dat niet, dan komt de marge onder druk te staan', legt Jansen uit. Dit schrikt beleggers af en zorgt ervoor dat het aandeel minder waard wordt. Hieruit blijkt hoe sterk de positie van een bedrijf of merk is.

inflatie- en rentebestendig

Rob Deneke van Juno Investment Partners belegt al jaren in aandelen die inflatiebestendig zijn. Als voorbeeld noemt hij bedrijven die software afnemen. Die kunnen niet zomaar van besturingssysteem wisselen en zijn dus overgeleverd aan het softwarebedrijf dat aan hen verkoopt. 'Hierdoor is de afnemer min of meer gedwongen om de hogere prijs te betalen', zegt Deneke.

Om die reden investeert Deneke in bedrijven die de vraag én de marge in stand weten te houden. Veel bedrijven moeten volgens hem namelijk kiezen: of de prijs verhogen waardoor de vraag naar een product vermindert, of de prijs gelijk houden en daarmee de marge verkleinen. 'Bedrijven die hier niet tussen hoeven te kiezen zijn in trek', merkt hij op.

Bovendien verwacht Deneke dat de gestegen rentes gaan drukken op de koopkracht van huishoudens en bedrijven, terwijl de hoge inflatie nog wel even aanhoudt. Voor Deneke is een kwalitatieve belegging er daarom een die bestendig is tegen inflatie en oplopende rentes.

Nederland Amsterdam 2022. Beursplein 5. AEX. Bronzen stier.  Op de achtergroond de Beurs van Berlage.  Foto ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Nederland Amsterdam 2022. Beursplein 5. AEX. Bronzen stier. Op de achtergroond de Beurs van Berlage. Foto ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen