Economie18 aug '22 19:13Aangepast op 18 aug '22 19:35

Gasprijs breekt opnieuw record

Auteur: BNR Webredactie

Doordat Rusland de gasexport beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor verkoeling, heeft de gasprijs een nieuw record verbroken. Aan het eind van de handelsdag bereikte de gasprijs in Amsterdam maar liefst 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.

Rusland levert aan sommige Europese landen helemaal geen gas meer, zoals Nederland, Finland, Bulgarije en Polen. Andere landen, waaronder grootverbruiker Duitsland, moeten het stellen met veel minder Russisch gas dan normaal. Hoewel Rusland technische redenen opgeeft, zeggen Duitsers dat het om een politiek drukmiddel gaat om Europese sancties wegens de oorlog in Oekraïne af te zwakken.

Doordat Rusland de gasexport beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor verkoeling, heeft de gasprijs een nieuw record verbroken.
Doordat Rusland de gasexport beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor verkoeling, heeft de gasprijs een nieuw record verbroken. (Kwon Junho)

De energiecrisis wordt nog bemoeilijkt door de lage waterstanden in de Rijn. Binnenvaartschepen kunnen daardoor minder lading meenemen, terwijl ze belangrijk zijn voor het vervoer van brandstoffen uit de havens van Rotterdam of Antwerpen naar het Europese achterland.

Lees ook | Bedrijven leggen productie stil door hoge energieprijzen

Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van 345 euro per kilowattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot 227 euro bij het slot van de handel.

Gasopslag vullen

Lidstaten van de Europese Unie streven ernaar hun gasopslagen voor zeker 80 procent gevuld te krijgen voor de winter begint. Als Rusland de gastoevoer dan nog altijd beperkt houdt of zelfs verder terugschroeft, zullen landen die voorraden snel moeten aanspreken.

Lees ook | Record energieprijs komt voor Duitsland op een slecht moment

Het hoofd van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening, Klaus Mueller, waarschuwde daarom in een interview met t-online voor blijvend hoge gasprijzen. De reserves moeten vervolgens namelijk opnieuw worden aangevuld. 'Het is belangrijk dat iedereen beseft: het gaat niet om slechts één winter, maar minstens twee', zo vertelde hij de nieuwswebsite. 'De volgende winter kan zelfs moeilijker worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen