Economie18 aug '22 12:05

Inflatie eurozone opnieuw naar recordhoogte: bijna 9 procent

Auteur: ANP

De inflatie in de eurozone is in juli definitief uitgekomen op 8,9 procent. Dat blijkt uit gegevens van het Europees statistiekbureau Eurostat die vandaag naar buiten zijn gebracht. Dit percentage was eind juli al voorspeld, in juni was de inflatie nog 8,6 procent.

Vooral de opgelopen energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard is opgelopen. Ook levensmiddelen, alcohol en tabak werden in rap tempo duurder. Verder waren consumenten en bedrijven ook voor diensten zoals de horeca en transport meer geld kwijt dan een jaar eerder. Datzelfde gold voor industriële goederen.

Lees ook | Noorwegen probeert inflatie bij de horens te vatten

Vooral in de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen nam de geldontwaarding een vlucht. Daar werd het leven ruim een vijfde duurder dan een jaar eerder. Frankrijk en Malta hadden van de eurolanden met 6,8 procent de laagste inflatie. In Nederland gaat het volgens de geharmoniseerde Europese rekenmethode om 11,6 procent. Voor de hele Europese Unie lag de inflatie op 9,8 procent van 9,6 procent een maand eerder.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Lees ook | Inflatie VS duikt onder Europees niveau

De verder oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente verder te verhogen. De ECB kwam vorige maand met een renteverhoging van een half procentpunt, de eerste rentestap sinds 2011. ECB-president Christine Lagarde zei toen dat de inflatie voorlopig nog ongewenst hoog zal blijven.

Luister ook | Hoe later de ECB ingrijpt, hoe groter de klap

(ANP / Eyevine)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen