Economie18 aug '22 16:00Aangepast op 18 aug '22 16:37

Turkije verlaagt rente, ondanks giga-inflatie

Auteur: BNR Webredactie

De economische deskundigen van de centrale bank in Turkije hebben besloten de rente te verlagen. Een bijzonder besluit nu Turkije kampt met gigantische inflatiecijfers van rond de 80 procent. De experts van de monetaire beleidscommissie hebben daarom de rente van 14 procent naar 13 procent verlaagd.

De experts van de monetaire beleidscommissie hebben de rente van 14 procent naar 13 procent verlaagd.
De experts van de monetaire beleidscommissie hebben de rente van 14 procent naar 13 procent verlaagd. (ANP / EPA)

Het gaat al tijden slecht met de economie in Turkije. Niet alleen is de inflatie extreem hoog, ook verliest de Turkse lira in rap tempo zijn waarde. Een jaar geleden kon je 8 lira krijgen voor 1 dollar, inmiddels is dat al 18 lira. De rentestap was zelf ook geen goed teken voor de waarde van de lira. Die zakte direct met 1 procent ten opzichte van de dollar.

Lees ook | Inflatie Turkije bijna 80 procent

Al voor de oorlog in Oekraïne en alle geopolitieke spanningen kampte Turkije met economische malaise. De consumentenprijzen in Turkije zijn sinds het begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers gestegen. Dit jaar nam de prijsstijging nog meer toe door de stijgende kosten van energie en andere grondstoffen, die deels werden aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne.

Erdogan vecht tegen economische vuistregels

En het economische beleid dat de centrale bankiers voeren werkt helemaal niet mee om de economie te laten rusten. Dat heeft vooral te maken met de visie van president Recep Tayyip Erdogan. Ondanks de gangbare economische vuistregel dat hogere rente moet zorgen voor minder bestedingen en dus lagere prijzen, vindt Erdogan het tegenovergestelde. Die stelt dat een hogere rente juist zorgt voor hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije daardoor al vaker verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken.

Erdogan wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie, doordat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt. Over minder dan een jaar worden er in Turkije verkiezingen gehouden. Erdogan heeft al meermaals beloofd de leenkosten laag te zullen houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen