De graadmeter waarmee het CBS het vertrouwen meet noteerde een stand van min 54 in augustus. Dat is ruim onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van min 9. Onder andere de deelindicator die gaat over het economische klimaat sloeg negatief uit. Sinds het begin van de metingen in 1986 waren consumenten nog nooit zo pessimistisch over economie van het afgelopen jaar alsook de komende twaalf maanden. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit. Toen stond de graadmeter op plus 36.
Verder zakte de koopbereidheid onder consumenten verder weg. Ook hier is sprake van een nieuw dieptepunt. Dit alles kan te maken hebben met de oplopende prijzen en de daarmee gepaard gaande dalende koopkracht. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde, volgens het CBS.

Eerdere groeicijfers geflatteerd
Deze cijfers van het CBS zijn volgens econoom Han de Jong lastig te rijmen met eerdere groeicijfers van het CBS. 'Die cijfers waren erg geflatteerd'. De gestegen bedrijfsinvesteringen waren volgens De Jong vooral gebaseerd op geleverd schepen en vliegtuigen. Dat is niet elk kwartaal zo, en zijn daarmee meer een storende factor in deze cijfers.
Lees ook | Economie groeit met 2,6 procent en dat is harder dan verwacht
Tegelijkertijd neemt de werkloosheid licht toe. De invloed op de cijfers is niet heel groot, denkt De Jong. 'De arbeidsmarkt is nog gunstig, het aantal banen groeit ook maar het aantal nieuwkomers op de arbeidsmarkt groeit harder. Daardoor stijgt dat percentage.'
Recessie onvermijdelijk
Gelet op het enorme koopkrachtverlies, verwacht De Jong dat de bestedingen van de consument ook zal kan dalen de komende tijd. 'De sterke maar geflatteerde groei van het tweede kwartaal zal niet worden gehaald. Ik denk dat we een krimp niet meer kunnen vermijden. Misschien zijn we al een recessie begonnen.'