Economie25 aug '22 14:20Aangepast op 25 aug '22 16:12

Zo compenseren andere EU-landen inflatie

Auteurs: Aäron Loupatty en Jorn Lucas

Waar het kabinet in Nederland blijft afwachten met verdere koopkrachtcompensatie, gebeurt er in andere EU-landen meer. Terwijl Nederland tot nog toe ongeveer 7 miljard euro reserveerde voor compensatie, hebben andere EU-landen al tientallen miljarden gestoken in koopkrachtherstel voor huishoudens.

België

In België hebben ze het relatief makkelijker dan in Nederland. Bij hen is een groot deel van de lonen gekoppeld aan de inflatie, waardoor werknemers automatisch met een indexatie van hun inkomen te maken krijgen. België en ook Luxemburg zijn de enige EU-lidstaten die een automatische loonindexatie hebben. Gemiddeld genomen blijft de koopkracht daardoor intact. Toch heeft België wel maatregelen genomen door de accijnzen op benzine te verlagen.

Waar het kabinet in Nederland blijft afwachten met verdere koopkrachtcompensatie, gebeurt er in andere EU-landen meer.
Waar het kabinet in Nederland blijft afwachten met verdere koopkrachtcompensatie, gebeurt er in andere EU-landen meer. (ANP / SIPA USA)

Duitsland

Duitsland heeft al meerdere maatregelen genomen om de lasten voor inwoners te verlagen. Zo zijn er ongerichte maatregelen genomen die ervoor zorgen dat benzineprijzen flink verlaagd zijn en krijgen belastingbetalers een vergoeding van 300 euro. Ook zijn er enkele gerichte compensatiemaatregelen genomen. Zo hebben mensen in de bijstand tweemaal 100 euro op hun rekening gekregen en krijgen gezinnen met kinderen 100 euro extra per kind.

Daarnaast zal per oktober de btw op gas worden verlaagd van 19 procent naar 7 procent. Daar tegenover staat wel dat er een gasheffing komt, waardoor men 2,40 euro per kilowatt uur voor gas moet betalen.

Lees ook | Duitsland staat voor enorme energiecrisis en voert maatregelen in

Naast vaste compensatiebedragen en lagere belastingen heeft Duitsland ook een andere maatregel genomen. Ter compensatie voor de hoge brandstofprijzen heeft het land de ov-reizen goedkoper gemaakt voor deze zomer. Reizigers mogen drie maanden lang voor 9 euro per maand rondreizen in het lokale openbaar vervoer. Van de maatregel is overigens al flink gebruik gemaakt, blijkt uit de overvolle treinen in het land.

Frankrijk

Frankrijk heeft inmiddels tientallen miljarden opzij gezet om huishoudens te compenseren voor de enorme inflatie. Zo heeft de Franse president Macron besloten om de gasprijs te 'bevriezen' en is er een maximumverhoging van de elektriciteitsprijs vastgelegd tot het einde van dit jaar. Ook mensen die in armoede leven zijn gecompenseerd voor de hoge energierekeningen. Zij hebben eenmalig 277 euro gekregen. Ook mensen die nog stookolie gebruiken voor de verwarming kunnen eind dit jaar rekenen op compensatie voor de hogere prijzen. De brandstofprijzen zijn in Frankrijk ook verlaagd, waardoor de inflatie 2 procent lager is uitgevallen, stellen economen.

Spanje

Ook Spanje neemt maatregelen om enerzijds het energieverbruik te verlagen en anderzijds huishoudens te helpen bij de stijgende prijzen. Zo mag de airconditioning in publieke gebouwen, hotels, restaurants en winkelcentra niet lager dan 27 graden. En, in de winter, mag de verwarming op deze plekken niet hoger dan 19 graden. Om dat te controleren moeten overal thermometers worden geïnstalleerd om de naleving van de maatregel te kunnen verifiëren. Ook moet de verlichting in etalages en openbare ruimtes na 22.00 uur uit zijn als deze niet in gebruik zijn.

Lees ook | Hoe Spanje met Europees geld miljoenen huizen gaat verduurzamen

Om huishouden tegemoet te komen bij de stijgende brandstofprijzen, kan de komende maanden gratis of met hoge korting per trein worden gereisd. Deze regel geldt van 1 september tot en met 31 december, volgens de Spaanse regering kunnen reizigers tot 1000 euro besparen. Overigens roept de overheid ook op om veel thuis te werken, om zo brandstof- en reiskosten te besparen. Eerder al werd de btw op gas en elektriciteit verlaagd naar tien procent.

Premier Sánchez schat de investering van de regering om de inflatie te bestrijden op 30 miljard euro.

Italië

In Italië wordt met angst gekeken naar de stijgende prijzen. De Italiaanse regering trekt miljarden uit om gezinnen te helpen en voor maatregelen om het gasverbruik met 20% te verlagen. Net als in Spanje mag de verwarming op publieke plekken en winkels niet hoger dan 19 graden en de airco niet lager dan 27 graden.

Italië heeft daarnaast bepaald dat burgers de gasprijs van 2021 blijven betalen. Die maatregel komt boven op een aantal andere, zo krijgen de meest kwetsbare huishoudens krijgen er een paar honderd euro bij en de btw is verlaagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen