Economie29 aug '22 16:59Aangepast op 29 aug '22 17:20

Economische groei OESO-landen blijft zwak

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

De economische groei van de OESO-landen bleef in het tweede kwartaal van dit jaar zwak na de sterke terugval een kwartaal eerder. De landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kwamen net als een kwartaal eerder tot een groei van 0,3 procent. Het beeld in de grotere economieën liep daarbij wel uiteen.

'We kennen de verklaring. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, zijn de voedsel- en energieprijzen enorm gestegen, wat bijdraagt aan de hoge inflatie. Dat centrale banken daarop reageren met renteverhoging, werkt ook niet mee', aldus hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen Steven Brakman.

(Unsplash)

De OESO waarschuwde eerder ook al dat de oorlog in Oekraïne de groei van de wereldeconomie dit jaar zal ondermijnen. Door de oorlog worden bijvoorbeeld de prijzen van energie en grondstoffen aangejaagd en toeleveringsketens verder verstoord, wat consumenten en bedrijven raakt.

Het bruto binnenlands product van de G7-landen, de grootste economieën ter wereld, nam afgelopen kwartaal met 0,2 procent toe, na stabilisatie een kwartaal eerder. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk was sprake van een lichte krimp. De groei in Duitsland viel sterk terug. 'Landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn veel afhankelijker van olie en gas, waardoor prijzen heel hard zijn gestegen. Het heeft een negatief effect op de industrie daar', zegt Brakman.

In Japan en Frankrijk ging het beter. Italië en Canada meldden minstens 1 procent groei. De economieën van Duitsland, Italië en Japan keerden daarbij als laatste van de G7-landen voor het eerst weer terug tot boven het niveau van voor de coronacrisis.

De Poolse economie werd volgens de OESO in het bijzonder geraakt door de problemen in buurland Oekraïne. Polen kende een krimp van 2,3 procent, na een groei van 2,5 procent een kwartaal eerder. Ook in Letland en Litouwen volgde een duidelijke krimp na groei in het eerste kwartaal.

Nederland

Van de Europese landen presteerde Nederland opvallend goed, met een economische groei van 2,6 procent. Maar we moeten niet te vroeg juichen, volgens Brakman blijven we afhankelijk van andere landen. 'Als Duitsland niest, worden wij ook verkouden, zeiden ze vroeger altijd. Die afhankelijkheid van Duitsland is door de jaren heen minder geworden, maar we zijn nog steeds heel afhankelijk van de export. Als het daar slecht gaat, krijgen we daar onherroepelijk mee te maken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen