Economie31 aug '22 09:39

Armoede stijgt tot 10 procent door hogere prijzen

Auteurs: ANP en Remy Kock

Het dagelijks leven is in augustus 13,6 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee stegen de prijzen in doorsnee nog harder dan een maand eerder.

(Unsplash)

De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit hard zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Het inflatiecijfer dat vandaag naar buiten kwam, is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dat valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode nog 11,6 procent.

Lees ook | Consumentenvertrouwen zakt verder weg naar nieuw dieptepunt

De enorme inflatie heeft een desastreus effect op de financiële situatie van veel Nederlandse gezinnen. Economen ramen dat de armoede in Nederland flink zal toenemen, met name onder kinderen. 'Er worden zelfs getallen genoemd van tot de tien procent, dat is echt gigantisch', duidde BNR's Ochtendspits de cijfers. 'Het kabinet heeft daarover echter wel een deal gesloten.'

Een zwaarbevochten deal, zo kan het gerust worden genoemd. Na een waar marathonoverleg is de begroting zo goed als rond, en is er mogelijk sprake van compensatie voor 2022. 'De begroting is natuurlijk voor volgend jaar, maar daarin zal ook iets worden meegenomen voor dit jaar.'

Financiële meevaller

De compensatie werd bevestigd door premier Mark Rutte toen hij de vergadering vanochtend verliet, al is het nog onbekend wat er precies in dat akkoord staat. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken stelde echter dat de hoge energieprijzen 'voor een financiële meevaller in de staatskas hebben gezorgd', van zo'n 10 miljard euro. Dat zou mogelijk terug kunnen komen bij de burger zonder dat het de staatskas pijn doet. Nederlanders zouden dan in verschillende maten worden gecompenseerd; de lage inkomens krijgen meer, de middeninkomens iets minder en de hoge inkomens moeten bijbetalen.

De details volgen op Prinsjesdag, al zijn lekken rond deze tijd van het jaar allesbehalve zeldzaam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen