Economie31 aug '22 14:01Aangepast op 31 aug '22 14:24

Turkse economie groeit sterk ondanks torenhoge inflatie

Auteur: BNR Webredactie

Turkije zag in het tweede kwartaal de economie onverwachts hard groeien, terwijl het land kampt met gigantische inflatiecijfers. Doordat het leven flink duurder is geworden voor de Turken, groeiden de consumptiebestedingen van huishoudens, wat weer zorgde voor een sterke economische groei.

Ook de export groeide stevig dankzij het herstel van de coronacrisis en een goedkopere Turkse lira. De heropleving van het toerisme na de coronabeperkingen gaf de economie eveneens een impuls.

Erdogan hoopt dat de goedkope lira in trek raakt om de industrie in het land uit het slop te trekken, omdat het voor andere landen goedkoper zal zijn om producten in Turkije te kopen.
Erdogan hoopt dat de goedkope lira in trek raakt om de industrie in het land uit het slop te trekken, omdat het voor andere landen goedkoper zal zijn om producten in Turkije te kopen. (ANP / AFP)

Het Turkse bruto binnenlands product (bbp) steeg afgelopen kwartaal met 7,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. De economische groei viel daarmee hoger uit dan kenners hadden verwacht. Ten opzichte van het eerste kwartaal bedroeg de groei 2,1 procent.

Rentepolitiek Erdogan

Ook draagt de bijzondere rentepolitiek van president Recep Tayyip Erdogan bij aan de groei van de economie. Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije al flink verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken. Zo werd de rente na een onderbreking van enkele maanden in augustus met een vol procentpunt teruggeschroefd naar 13 procent.

Lees ook | Turkije verlaagt rente, ondanks giga-inflatie

Erdogan hoopt dat de goedkope lira in trek raakt om de industrie in het land uit het slop te trekken, omdat het voor andere landen goedkoper zal zijn om producten in Turkije te kopen. De waardedaling van de lira voedt echter ook de inflatie in eigen land, doordat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt. De Turkse inflatie is inmiddels dan ook opgelopen tot bijna 80 procent en staat daarmee op het hoogste niveau in 24 jaar.

Einde groei verwacht

De groeispurt van Turkije kan bijna op zijn einde lopen. Een onderzoek onder analisten deze maand gaf aan dat de jaarlijkse bbp-groei dit kwartaal kan teruglopen tot 3,3 procent en tot 1,3 procent in de laatste drie maanden van het jaar. De dreiging van een recessie in Europa is eveneens zorgwekkend voor het land, omdat de EU de belangrijkste bestemming is voor de Turkse export. De verrassende renteverlaging van eerder deze maand geeft ook aan dat de Turkse centrale bank rekening houdt met een vertraging van de groei later dit jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen