Economie31 aug '22 19:27Aangepast op 17 okt '22 15:39

Nederland verdient nóg meer aan export

Auteur: BNR Webredactie

Nederland boert ontzettend goed als het gaat om de handel met andere landen. In 2021 steeg de waarde van de handel met maar liefst 15 procent ten opzichte van voor de coronacrisis. Dat is vooral te danken aan de hogere prijzen die betaald moeten worden voor energie- en grondstoffen. Ook nam de vraag toe sinds coronajaar 2020, zo meldt het CBS.

In 2021 wist Nederland dan ook 527 miljard euro aan goederen in te voeren, een stijging van 24 procent ten opzichte van 2020, en zeker ongeveer 15 procent ten opzichte van pre-coronajaar 2019. Onder de streep werd er 60 miljard euro overgehouden, doordat de handelswaarde van de export uitkwam op 587 miljard euro. Dat is bijna 22 procent meer dan een jaar eerder en bijna 14 procent meer dan in 2019.

Opgestapelde containers wachten op transport vanuit de Eemhaven.
Opgestapelde containers wachten op transport vanuit de Eemhaven. (ANP / Hans van Rhoon)

Opnieuw zijn het de buurlanden van Nederland die zorgen voor extra geld in het laatje. De export naar naar Duitsland en België groeide respectievelijk gezien met 19 miljard euro en 11 miljard euro, vergeleken met 2019. Die twee landen zijn voor maar liefst een derde verantwoordelijk voor alle export.

Lees ook | Europese inflatiecijfers door het dak: Nederland in top 4

De winst aan de export is niet alleen toe te schrijven aan de prijsstijgingen, zo zegt Marjolijn Jaarsma van het CBS. 'Ook als we corrigeren op de prijsstijgingen zien we een volumegroei van rond de 6 procent, maar die prijsstijgingen spelen wel een belangrijke rol in het feit dat de exportwaarde fors hoger is.'

Importerende industrie krijgt last van prijsstijgingen

Ondanks dat Nederland fors verdient, zullen we ook last gaan krijgen van die prijsstijgingen, volgens Jaarsma. 'Voor de importerende industrie zal het op termijn best moeilijk gaan worden. We zien dat veel producten ontzettend hard in prijs stijgen. Denk daarbij aan aardgas, aardolieproducten, maar ook zoiets als kunstmest. Dat gaat op termijn doorwerken en het moeilijker maken.'

Lees ook | Eerste handelsmissie naar Verenigd Koninkrijk sinds Brexit


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen