Economie1 sep '22 09:57

Nederlandse industrie zit in zwaar weer

Auteur: BNR Webredactie

Het zijn zware tijden voor de Nederlandse industrie. In augustus werd er flink minder geproduceerd en ook het aantal orders nam af. Volgens Nevi, dat de bedrijvigheid van de industrie meet, is het voor het eerst in twee jaar dat de orders en de productie afnamen.

Wel nam de bedrijvigheid toe, maar de stijging was sinds het najaar van 2020 niet meer zo klein. Ook positief is dat er steeds minder orders onvoltooid zijn, of nog helemaal niet uitgevoerd zijn. Het is voor het eerst in twintig maanden zo dat er minder werk op de plank blijft liggen. De voorraad gereed product nam nog wel toe, en industriebedrijven kopen ook nog altijd meer materialen in.

Volgens Nevi, dat de bedrijvigheid van de industrie meet, is het voor het eerst in twee jaar dat de orders en de productie afnamen
Volgens Nevi, dat de bedrijvigheid van de industrie meet, is het voor het eerst in twee jaar dat de orders en de productie afnamen (ANP / Bart Stoutjesdijk)

De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam uit op 52,6. Dat was in juli nog 54,5. Alles boven de 50 duidt op een toenemende bedrijvigheid, alles onder die waarde wijst op teruglopende activiteit. Carsten Brzeski, Global Head of Macro bij ING Research, ziet dat Nederland het iets beter doet dan andere landen in de Eurozone. Dat komt vooral doordat de Nederlandse industrie minder groot is dan in bijvoorbeeld Duitsland en Italië. 'Nederland heeft dan minder last van de grote leverketenproblemen die er zijn. Ook is de Nederlandse industrie minder last van de levering van Russisch gas, dat helpt heel erg. En in Nederland heb je vooral meer dienstverlening, en sinds het einde van de lockdowns gaat het met die diensten beter.'

Lees ook | Russische economie lijdt amper aan sancties

Angst voor recessie

Het teruglopende aantal orders heeft volgens David Kemps van ABN AMRO te maken met wegvallende vraag uit Duitsland, China en Rusland. Duitsland heeft te kampen met de hoge energieprijzen, terwijl de vraag vanuit Rusland is afgenomen als gevolg van sancties. China had te maken met droogtes en stroomtekorten, waardoor een deel van de industrie minder hard kon draaien, maar in het land zijn ook nog altijd coronalockdowns die de economie hinderen.

Tegelijkertijd worden in Nederland minder uitbreidingsinvesteringen gedaan en minder nieuwbouwprojecten gestart, ziet Kemps, die sectorbankier industrie is. Dat is, denkt hij, 'vanwege de hoge prijzen en de angst voor een recessie'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen