Economie1 sep '22 11:04

Gasprijs daalt al vier dagen op rij

Auteur: BNR Webredactie

Al vier dagen op rij daalt de gasprijs, sinds die naar recordhoogte is gestegen. Vanwege die hoge prijs, is niet alleen de vraag later maar lukt het landen ook om hun voorraden sneller aan te vullen dan gepland, waardoor er minder gas nodig is en de prijs daalt.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam daalde de prijs voor een megawattuur gas donderdagmorgen met zo'n 5 procent naar ruim 228 euro. Daarmee liggen de prijzen weer zo'n derde lager dan op de piek van vorige week. De gasprijs stond medio 2021 nog rond de 20 euro per megawattuur.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam daalde de prijs voor een megawattuur gas donderdagmorgen met zo'n 5 procent naar ruim 228 euro. Daarmee liggen de prijzen weer zo'n derde lager dan op de piek van vorige week.
Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam daalde de prijs voor een megawattuur gas donderdagmorgen met zo'n 5 procent naar ruim 228 euro. Daarmee liggen de prijzen weer zo'n derde lager dan op de piek van vorige week. (Mykola Makhlai)

De Europese Unie probeert met man en macht de gasvoorraden aan te vullen voor deze winter, om zo minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Volgens kenners kunnen de risico's in de gasvoorziening minder worden als het landen lukt de vraag naar gas met een tiende te verlagen en de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) van elders verder op te voeren. In augustus zou de Europese gasvraag 12 procent lager zijn geweest in vergelijking met augustus vorig jaar.

Lees ook | Spanje voert btw-verlaging energie in

Rusland legde ondertussen de gasleveringen via Nord Steam 1, Europa's belangrijkste aanvoerroute, op woensdag voor drie dagen stil vanwege onderhoud. De vraag is of de gaskraan daarna weer opengaat. Verder bleek dat er meer gas vanuit Noorwegen naar Europa stroomde. Ook is de energieproductie door windmolens in bepaalde landen toegenomen.

Duitsland moet vraag naar gas verminderen

Duitsland, de grootste economie van Europa, moet volgens de energietoezichthouder van het land de vraag naar gas met ten minste 20 procent verminderen en zich verzekeren van extra bevoorrading. De EU formuleerde eerder een doelstelling om het verbruik met 15 procent terug te brengen.

Lees ook | Gasopslag bijna voor 80 procent gevuld

Nederland zit al bijna bij het Europese doel om de gasopslagen voor 80 procent te vullen, zo liet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten aan BNR. Naar verwachting zal Nederland dat percentage komende week halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen