Economie1 sep '22 17:27

Accijnsverlaging Duitsland voorbij: 'Nederlanders zijn nog gauw gaan tanken'

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders probeerden deze week nog gauw te profiteren van de lagere brandstofprijzen in Duitsland, zo meldt de Belangenvereniging Tankstations (BETA). Sinds vannacht is de Duitse accijnsverlaging afgelopen, waardoor de brandstofprijzen vergelijkbaar zijn met die aan de pomp in Nederland.

En dat leidt tot vreugde bij Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations, want de Nederlandse accijnzen blijven wél laag. 'Door deze overheidsmaatregel die uitgesteld wordt tot juli, hebben wij tot volgend jaar nog een korting op onze accijnzen.'

Volgens de voorman van BETA zal daardoor weer meer 'normaal tankgedrag' te zien zijn bij Nederlandse pompstations aan de grens. De Duitse accijnsverlaging op benzine en diesel ging per 1 juni in om zo huishoudens te helpen met de sterk gestegen prijzen en de hoge inflatie door de oorlog in Oekraïne. Toen gingen Nederlanders massaal de grens over om te tanken.

Eerder dit jaar ontstonden er langer files voor tankstations, doordat de brandstofprijzen een stuk lager waren in Duitsland.
Eerder dit jaar ontstonden er langer files voor tankstations, doordat de brandstofprijzen een stuk lager waren in Duitsland. (ANP / Jean-Pierre Geusens)

BETA stelt dat daardoor pomphouders dicht bij de Duitse grens veel inkomsten misliepen. Het gaat dan niet alleen om de verkoop van brandstof, maar bijvoorbeeld ook kopjes koffie, tabak en andere producten. Die producten zijn een belangrijke inkomstenbron voor tankstations. 'In de winkel gebeurt het namelijk', stelt de woordvoerder.

'Middenstand heeft last van grenstankers'

Maar ook de lokale middenstand had er last van, aldus BETA, omdat mensen die naar Duitsland gingen om te tanken daar dan ook vaak horeca bezochten en boodschappen deden. Daarnaast zegt de branchevereniging dat het ook beter voor het milieu is om in Nederland te tanken omdat daardoor minder kilometers gereden hoeven te worden.

Lees ook | Gasprijs daalt al vier dagen op rij

Direct effect heeft het echter nog niet, waarbij Klok spreekt van een na-effect. 'Gisteren heeft iedereen de auto nog massaal volgegooid in Duitsland, omdat dat aanzienlijk scheelde. Maar vanaf vandaag gaan we het effect merken, dus de Duitse vlaggen kunnen uit.'

Brandstofprijzen dalen

De prijzen aan de Nederlandse pomp zijn wel wat aan het dalen door de lagere olieprijzen. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter E10 nu 2,179 euro. In juni tikte de adviesprijs nog een recordniveau van 2,504 euro aan. De adviesprijs voor een liter diesel bedraagt nu 2,197 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen