Lees ook | Truss presenteert haar prioriteiten
Truss wil een eerder aangekondigde prijsverhoging voor elektriciteit en gas voorkomen. Daarnaast is ook het plan om de energierekening praktisch te bevriezen. Ofgem, dat toezicht houdt op de Britse energiemarkt, heeft al maximumprijzen ingevoerd voor energie, toch zullen die in oktober met ruim 80 procent stijgen. Daardoor zijn gemiddelde huishoudens jaarlijks ruim 3500 pond kwijt aan hun energierekening. In januari zal mogelijk nog een verhoging volgen, waardoor de gemiddelde prijs kan oplopen naar 5400 pond.
Lees ook | Britten gaan bijna drie keer meer betalen voor energie
De nieuwe premier hoopt dat de Britse regering zelf een nieuwe maximale prijs invoert voor de verschillende soort energie. De overheid overbrugt vervolgens het verschil met de inkomsten die energiemaatschappijen binnen het oude systeem zouden hebben behaald.

Milieuheffing schrappen
In haar campagne om het leiderschap van de Conservatieve partij beloofde Truss al een milieuheffing van 150 pond te schrappen. Onder haar voorganger Boris Johnson kondigde het kabinet ook subsidies aan om energie voor huishoudens betaalbaar te houden.
Lees ook | 'Truss is de nachtmerriepremier voor de Europese Unie'
Groot-Brittannië heeft te maken met de meest hevige gevolgen van de economische crisis. In het Verenigd Koninkrijk zijn er afgelopen stakingen geweest van bijvoorbeeld postbezorgers, havenarbeiders en spoormedewerkers om flinke loonsverhogingen te eisen tegen de 'cost of living crisis', zoals de Britten de inflatiecrisis noemen