Economie6 sep '22 18:02Aangepast op 12 sep '22 16:12

Russische economie zakt in elkaar

Auteur: BNR Webredactie

De Russische economie lijkt voor een lange en diepe recessie te staan door westerse sancties, blijkt uit een rapport dat Bloomberg in handen heeft gekregen. De klappen komen op meerdere vlakken hard aan. Internationaal econoom Hein Roelfsema van de Universiteit Utrecht denkt dat Rusland op de lange termijn steeds meer last krijgt van de sancties.

Voor Rusland is het volgens Roelfsema niet heel pijnlijk dat deze documenten zijn uitgelekt, omdat eigenlijk iedereen wel weet dat deze sancties invloed hebben op de Russische economie.

Toch gaat het niet alleen maar over export. Ook de import gaat op de korte termijn voor problemen zorgen bij de Russen. Vanuit Nederland werden er voor de oorlog volledige kippenslachterijen naar Rusland geëxporteerd, maar ook de farmaceutische industrie leverde speciale grondstoffen om bijvoorbeeld vaccins te maken. Door de sancties is dit nu niet meer mogelijk.

Lees ook | Russische steden eisen aftreden Poetin

(ANP / SIPA USA)

Lange termijn

Op de langere termijn kan Rusland grotere effecten van de sancties verwachten, als er componenten voor reparaties in bijvoorbeeld de vliegtuigsector gaan missen. Daarnaast gaat Rusland ook veel missen op het gebied van innovatie. 'Als je geen toegang hebt tot die kennis ga je steeds verder achterlopen.' Dit zijn volgens de econoom wel gevolgen waarnaar je moet kijken.

Positief randje

Toch helpen deze sancties de Russen wel bij de diversificatie van hun economie. Doordat het land minder gas kan exporteren, moeten er andere inkomstenbronnen gezocht worden. 'Het is niet allemaal slecht.' Om deze reden vraagt Roelfsma zich af of Rusland de lange termijngevolgen wel zo erg vindt.

Lees ook| 'Russische economie gaat dit jaar alweer groeien'

Of Rusland heel veel last heeft van de krimp van elf procent durft Roelfsma niet zeggen. 'Aan de ene kant is elf procent netto krimp heel groot, aan de andere kant is de vraag of Rusland door die elf procent zijn koers gaat veranderen.' De sancties zijn eerder ethisch en niet om Rusland te veranderen van koers. Het is een manier om de relatie met Rusland te veranderen, vanuit Roelfsma's opinie.

Rusland meent zelf dat het goed gaat met de economie en stelt zelfs dat die zal groeien. Over het hele jaar 2022 jaar verwachten de Russen een krimp van 2,9 procent, maar zo snel als eind dit jaar verwachten de Russen al op kwartaalbasis groei te kunnen optekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen