Economie9 sep '22 06:03Aangepast op 4 okt '22 09:36

'Failliet financieel systeem bepaalt ons dagelijkse leven'

Auteur: Mark van Harreveld

Financiële markten houden ons dagelijkse leven in een houdgreep: 1,9 miljoen huishoudens beleggen, ons pensioenstelsel moet beursrendementen halen, de huizenmarkt is compleet verstoord en een kwart van de jongeren bezit crypto. Het financiële systeem dat midden in onze samenleving staat, functioneert niet. 'Het is een failliet systeem', zegt hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot van de UvA tegen podcastmaker Reinjan Prakke.

Hoewel financiële markten relatief anoniem zijn, worden we er onophoudelijk mee geconfronteerd en bepalen ze in toenemende mate ons dagelijks functioneren. Banken, beleggingsmaatschappijen en influencers bestoken de consument onophoudelijk met reclames, doen een appel op onze hebzucht, en bieden ons tools om laagdrempelig te gaan beleggen. Ook in onze directe omgeving krijgen we te maken met beleggen in aandelen, handelen in crypto of het kopen van vastgoed. Wie niet meedoet, is een sukkel en mist de boot. Met als gevolg een tweedeling binnen de maatschappij, een wereld van winnaars en verliezers.

Podcast Het Nieuwe Geld | S2 E1 - In de ban van de financiële markten

Een kleine illustratie van wat de macro-economie met ons leven doet? De Europese Centrale Bank houdt de rente laag om de euro te beschermen. En die lage rente vereenvoudigt lenen. Dus steken we ons massaal in de schulden, en nemen we de grote risico's daarvan voor lief.

(ANP / Kim van Dam)

Lees ook | Hoe pervers is ons financiële stelsel?

Platte leercurve

Tijdens de kredietcrisis in 2008 vielen de banken als dominostenen om en bleek hoe fragiel en disfunctioneel ons financiële stelsel was. Overheden rukten massaal uit om de bancaire sector te stutten met belastinggeld. Wat leverde dat op? In elk geval geen steile leercurve, de fundamentele problemen die de bankencrisis veroorzaakten zijn nooit echt aangepakt: bancaire buffers zijn nog altijd te laag, er wordt nog steeds met dezelfde complexe financiële producten gegoocheld die de crisis destijds veroorzaakten, de bancaire lobby is oppermachtig, de kennis bij politici ondermaats en toezichthouders schatten risico's in op basis van modellen die de banken zelf mogen verzinnen.

Lees ook| Hoe pervers is ons financiële stelsel?

Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam noemt het systeem zelfs failliet. 'Ons financiële systeem blijft alleen maar overeind omdat het iedereen duidelijk is dat overheden en centrale banken het zullen 'redden. Dat is een failliet systeem'.

In de podcastserie Het Nieuwe Geld legt podcastmaker Reinjan Prakke ons financiële stelsel onder het vergrootglas. Hoe werkt dit systeem? Wat doet het met ons en is het inderdaad failliet?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen