Economie8 sep '22 16:03

Gas en de economie | als de prijs niet daalt, wordt het een ramp

Auteur: Han de Jong

Het zal niemand ontgaan zijn dat de gasprijzen de afgelopen tijd de pan uitgerezen zijn en dat we dat allemaal, zowel burgers als bedrijven, flink in de knip voelen. Maar waar misschien níet iedereen van doordrongen is, is dat zich hier een economische ramp aan het voltrekken is. Correctie: een gigantische economische ramp.

Een column door macro-econoom Han de Jong.

Twee weken geleden steeg de gasprijs naar 340 euro per megawattuur. Voor de pandemie betaalde je zo'n 15 euro per megawattuur. Dat was dus tweeëntwintig keer zoveel. Inmiddels is de prijs gedaald tot circa 200 euro per megawattuur. Dat is een daling van ruim 40 procent. Mooi, zou je denken, maar het is nog altijd 13 keer zo hoog als voor de pandemie.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de gasprijzen de afgelopen tijd de pan uitgerezen zijn en dat we dat allemaal, zowel burgers als bedrijven, flink in de knip voelen. Maar waar misschien níet iedereen van doordrongen is, is dat zich hier een economische ramp aan het voltrekken is.
Het zal niemand ontgaan zijn dat de gasprijzen de afgelopen tijd de pan uitgerezen zijn en dat we dat allemaal, zowel burgers als bedrijven, flink in de knip voelen. Maar waar misschien níet iedereen van doordrongen is, is dat zich hier een economische ramp aan het voltrekken is. (ANP / Jeffrey Groeneweg)

Overigens, maar dat is even terzijde, denk ik dat er een fors speculatief element in die prijs zit. Overheden zijn zó doodsbenauwd voor energietekorten dat ze voorraden laten aanvullen 'tegen elke prijs'. Ik vermoed dan ook dat de gasprijs momenteel mede zo fors door het dak gaat door die paniekaankopen van overheden. Een typisch geval van in de eigen staart bijten.

Gas is onze belangrijkste energiebron

Los daarvan, als we niets doen gaat die torenhoge gasprijs een spoor van vernietiging door onze economie trekken. Wie precies wil weten hoe belangrijk gas voor ons is, pakt er de cijfers van het Internationaal Energieagentschap IEA even bij. Onze nationale energievoorziening ziet er dan als volgt uit: Gas is met 45 procent de belangrijkste energiebron van onze economie, gevolgd door Olie (36,8 procent), Bio & Waste (7,2 procent), Kolen (5,9 procent), Wind en Solar (3,2 procent) en kernenergie (1,5 procent).

45 procent! Dat is bijna de helft. Need I say more? Dus waar iedereen praat over 'compensatie voor koopkrachtverlies', daar zou ik pleiten voor een beter plan. Namelijk iets te bedenken om die gasprijs naar beneden te krijgen voordat er helemaal niks meer te compenseren valt omdat onze economie volledig stilgevallen is en daar geen geld meer voor is.

Die gasprijs móet omlaag, en dan denk ik niet dat we heel ver komen door allemaal wat korter te gaan douchen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen