Economie13 sep '22 14:09Aangepast op 14 sep '22 12:19

Britse sectoren profiteren van overlijden Elizabeth

Auteur: BNR Webredactie

Sommige sectoren in het Verenigd Koninkrijk profiteren van het overlijden van koningin Elizabeth II. Zo gaan bloemen als warme broodjes over de toonbank en zijn hotels in Londen bijna helemaal volgeboekt, meldt Bloomberg.

Sommige sectoren in het Verenigd Koninkrijk profiteren van het overlijden van koningin Elizabeth II.
Sommige sectoren in het Verenigd Koninkrijk profiteren van het overlijden van koningin Elizabeth II. (ANP / Alamy Limited)

60 miljoen boeketten

Terwijl veel Britten treuren om het overlijden van koningin Elizabeth, maken sommige sectoren hoogtijdagen mee. In aanloop naar de begrafenis verwachten Britse bloemisten goede zaken te kunnen doen. Nu al merkte de sector dat er veel meer bloemen werden verkocht dan normaal, zegt de Britse bloemistenvereniging. Komende zondag, een dag voor de begrafenis, wordt het hoogtepunt van de verkoop verwacht. Bloemisten hebben de hoop dat zelfs de omzetpiek ten tijde van het overlijden van prinses Diana overtroffen wordt. Toen zij in 1997 omkwam werden maar liefst 60 miljoen boeketten achtergelaten bij de paleizen van het Britse koningshuis.

Lees ook | Wat worden de uitdagingen van koning Charles III?

Ook de hotelsector in Londen denkt deze dagen een slaatje te kunnen slaan. Voor dit weekend zijn de prijzen van een hotelkamer gemiddeld 30 procent hoger ten opzichte van 2019, vanwege de toegenomen vraag. Een aantal prestigieuze hotels zijn al helemaal volgeboekt, meldt Bloomberg. 'We zien een bezettingsgraad van ruim 90 procent', zegt CEO van Hotelplanner Tim Hentschel. 'Normaal gesproken gaat het om halverwege de 70 procent.'

Niet iedereen profiteert

Dat deze sectoren nu profiteren, geldt niet voor de gehele economie. Het overlijden van de vorstin zal waarschijnlijk vooral een gigantische kostenpost zijn. Los van de hele uitvaart moet een aantal belangrijke sectoren flink hun portemonnee trekken, vanwege het overlijden. Zo moet de Britse centrale bank nieuw geld drukken, waar niet het gezicht van Elizabeth op staat, maar het gezicht van koning Charles III. Ook moet het landelijke postbedrijf nieuwe postzegels produceren met het gezicht van de kersverse koning. De dag van de uitvaart is ook nog uitgeroepen tot een nationale vrije dag, waardoor de productie in het land stil komt te liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen