Economie13 sep '22 19:06Aangepast op 14 sep '22 11:54

Europees Parlement debatteert over energieprijzen

Auteur: Vera Bauer

Het Europees Parlement sprak vandaag met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie over de stijgende energieprijzen. Tijdens dit debat lagen een aantal punten op tafel om tegen te gaan dat de Russische president Vladimir Poetin energie als wapen blijft gebruiken. En om de hoge prijzen voor huishoudens en bedrijven te beteugelen. 'Dat is natuurlijk prioriteit', zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen.

Morgen komt Ursula von der Leyen tijdens de State of the Union met voorstellen om de energieprijzen te beteugelen
Morgen komt Ursula von der Leyen tijdens de State of the Union met voorstellen om de energieprijzen te beteugelen (ANP / Associated Press / Virginia Mayo)

Een van die punten is energiebesparing. 'Want de goedkoopste energie is de energie die we niet gebruiken in een huishouden', aldus de CDA'er. Hoewel er flink bespaard zou moeten worden op energie om echt een verschil te maken, denkt Berendsen dat het toch zal helpen. 'Energiebesparing helpt ook in het beperken van de vraag en een markt werkt uiteindelijk op het gebied van vraag en aanbod.' De prijs zal dus dalen als er minder vraag is.

Lees ook | 'EU wil toch geen maximale prijs voor Russisch gas'

State of the Union

Morgen spreekt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie Europa toe tijdens de ‘State of the Union’. Hierin zal zij ingaan op de energiecrisis. Volgens Berendsen is al duidelijk wat ze gaat zeggen. ‘Ze komt met een voorstel voor prijsplafonds. Geen prijsplafond voor al het gas dat we inkopen op de wereldmarkt, maar prijsplafonds voor elektriciteit dat niet is opgewerkt door gas, maar door bijvoorbeeld wind, zon of kernenergie. Omdat daar nu extreem hoge prijzen betaald worden, namelijk dezelfde prijs als we voor gas moeten betalen.' ]

Lees ook | EU grijpt in bij energieprijzen, levert 140 miljard op

Hernieuwbare energie

Verder stemt het Europees Parlement morgen over plannen om de inzet van hernieuwbare energie te versnellen. Hoewel Berendsen er zeker van is dat die plannen erdoor komen, maakt hij wel een kleine kanttekening. 'Dat is natuurlijk wel iets waar we het effect pas van zien op de langere termijn. Dat zal niet meteen morgen een effect hebben op de energierekening.' Toch is het wel belangrijk, want door in te zetten op meer duurzame energie verminderen we de afhankelijkheid van gas, meent hij.

Lees ook | Gasprijs daalt al drie dagen op rij; 'halvering aanstaande'

Een deadline voor wanneer we volledig van het gas af zijn durft Berendsen niet te geven. 'Er wordt keihard gewerkt om zo snel mogelijk van het gas af te gaan, maar het eerlijke verhaal is wel dat gas nog een tijdje onderdeel zal zijn van ons energiesysteem.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen