
Von der Leyen maakte bekend dat ze wil dat alle EU-lidstaten het stroomverbruik met 10 procent verminderen. Op piekmomenten moet de besparing alleen al 5 procent zijn. Daarnaast gaan woekerwinsten van energieleveranciers afgeroomd worden door middel van een winstbelasting en moeten olie- en gasproducenten een 'solidariteitsbijdrage' leveren van 33 procent op de overwinst.
'Fout om recordwinsten te boeken door oorlog'
Een maximaal afzetbedrag van 180 euro per megawattuur moet hoge winsten bij wind- en zonne-energieproducenten voorkomen. Alles wat boven dat bedrag wordt verdiend, moet worden afgestaan aan de EU.
Lees ook | Gasprijs stijgt verder na EU-toespraak
Von der Leyen benoemde dat het 'fout is om enorme recordwinsten te boeken, door te profiteren van de oorlog'. Volgens haar zou het geld dat overblijft naar mensen in nood moeten gaan. In totaal verwacht de EU 140 miljard euro te verdienen aan de maatregelen, die dan weer ingezet kunnen worden om mensen te helpen in de koopkrachtcrisis.
Waterstof
Om te kunnen overstappen op alternatieve duurzamere opties richt de EU een waterstofbank op. Met drie miljard euro in kas moet de markt voor waterstof beter op gang komen, is het idee.
De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor energie komen vrijdag voor een spoedvergadering naar Brussel om over de voorstellen te besluiten.
Lees ook | Gasprijs schiet omhoog door EU-maatregelen
De 'State of the European Union'-toespraak van Von der Leyen is een tegenhanger van de Amerikaanse toespraak waarbij de president het land toespreekt. Voor de zevende keer hield de voorzitter van de Europese Commissie de toespraak. 'Het is een nieuwe traditie, maar steeds meer media en politici kijken er naar uit', zegt Europacorrespondent Stefan de Vries.
Meer weten over Energiezekerheid? Beluister hier de shortcast Europa in Crisis