Economie14 sep '22 10:35Aangepast op 15 sep '22 14:30

Gasprijs schiet omhoog door EU-maatregelen

Auteur: BNR Webredactie

De gasprijs schiet omhoog door de maatregelen die de Europese Commissie aankondigt. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maakte in een toespraak bekend welke maatregelen ze wil nemen om de hoge energieprijzen te tackelen, maar daardoor stegen die prijzen alleen maar meer.

De gasprijs schiet omhoog door de maatregelen die de Europese Commissie aankondigt. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maakte in een toespraak bekend welke maatregelen ze wil nemen om de hoge energieprijzen te tackelen
De gasprijs schiet omhoog door de maatregelen die de Europese Commissie aankondigt. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maakte in een toespraak bekend welke maatregelen ze wil nemen om de hoge energieprijzen te tackelen (Mykola Makhlai)

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs voor gas van 197 euro per megawattuur naar ruim 207 euro gedurende de toespraak. Na de toespraak steeg de prijs nog verder naar 212 euro per megawattuur. Dat betekent een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van het laagste niveau van deze week, toen de gasprijs nog 190 euro bedroeg. Vergeleken met een jaar eerder is de gasprijs zelfs 7 keer zo duur.

Lees ook | EU grijpt in bij energieprijzen, levert 140 miljard op

De huidige stijging is te wijten aan de EU-maatregelen. Von der Leyen maakte bekend dat ze meer wil doen om de hoge energieprijzen tegen te gaan en woekerwinsten van producenten aan te pakken. Ook moeten olie- en gasproducenten een 'solidariteitsbijdrage' leveren van 33 procent op de overwinst. Daarnaast gaat er een maximale afzetprijs ingevoerd worden voor 'goedkope energie' zoals zonne- en windenergie, waarvan de prijzen zijn gestegen door de hoge vraag.

Lees ook | Goldman Sachs te enthousiast over noodplan energiecrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen