Economie14 sep '22 15:45

Europa zint op verbod producten uit dwangarbeid

Auteur: ANP

De Europese Commissie gaat middels dwangarbeid geproduceerde goederen weren. De Commissie mikt daarbij niet alleen expliciet op T-shirts die in China door onderdrukte Oeigoeren zijn gemaakt, maar wil álle onder dwang gemaakte goederen van buiten én binnen de Europese Unie weren.

Demonstranten protesteren tegen het gebruik van dwangarbeid door Apple
Demonstranten protesteren tegen het gebruik van dwangarbeid door Apple (ANP / AFP / Nicholas Kamm)

Het Europees Parlement stuurt al langer aan op een importverbod voor producten die gemaakt zijn door dwangarbeiders in China, zoals de Verenigde Staten dat al kennen. Dat daar nog geen wetgeving voor is, komt doordat de EU handelspartner China niet voor het hoofd wilde stoten. Om toch kool en geit te sparen stelt de Commissie niet een invoerverbod voor, maar komt het met een bredere maatregel. China wordt uiteraard nergens bij naam genoemd.

Lees ook | De VS verbiedt de import van goederen uit Xinjiang

De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog met de voorstellen instemmen. Als zij akkoord zijn, krijgen de lidstaten nog twee jaar de tijd om zich op het verbod voor te bereiden.

Lees ook | VN-rapport bevestigt: China schendt mensenrechten in Xinjiang

Chinese ambassade Den Haag beklad door Oeigoerse betogers

Oeigoerse betogers hebben rode verf tegen de ambassade van China in Den Haag gegooid. Een van de demonstranten werd aangehouden voor het gooien van een brandend voorwerp. De omgeving van de ambassade is een tijdje afgesloten geweest, laat de Haagse politie weten.

Volgens schattingen van de politie trok het protest meer dan 150 demonstranten. Sommigen droegen fakkels en autobanden. Nadat er met verfbommen was gegooid, heeft burgemeester Jan van Zanen de demonstratie ontbonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen