Economie15 sep '22 14:40Aangepast op 16 sep '22 09:46

Gasprijs stijgt nóg verder na EU-toespraak

Auteur: BNR Webredactie

De toonaangevende gasbeurs in Amsterdam ziet de gasprijs alleen maar verder stijgen na de toespraak van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Woensdagochtend, voor de toespraak begon, was de gasprijs nog vlak onder de 200 euro per megawattuur. Sinds de toespraak steeg prijs naar ver boven de 200 euro.

Op het hoogtepunt stond de gasprijs op donderdag op 244 euro per megawattuur. Inmiddels is de wel weer gedaald naar 227 euro, maar dat is nog altijd flink hoger dan het laagste punt van deze week, toen de prijs nog rond de 190 euro stond.

De toonaangevende gasbeurs in Amsterdam ziet de gasprijs alleen maar verder stijgen na de toespraak van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.
De toonaangevende gasbeurs in Amsterdam ziet de gasprijs alleen maar verder stijgen na de toespraak van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. (ANP / Richard Brocken)

Lees ook | Kamer voert druk op bij Jetten om aanpak energieprijzen

Oorzaak van de stijging zijn de maatregelen die Von der Leyen aankondigde voor de energiemarkt. Door maatregelen te nemen zoals het afromen van winsten, een solidariteitsbijdrage voor gas- en olieproducten en een prijslimiet op 'goedkope' energie hoopt de EU ruim 140 miljard euro op te halen.

EU-lidstaten moeten nog akkoord geven

Dat geld moet weer gaan naar huishoudens om zo de koopkrachtcrisis te kunnen doorstaan, is het idee van Von der Leyen. Vrijdag moeten de plannen nog definitief gemaakt worden door Europese ministers die verantwoordelijk zijn voor energie. Daarna moeten de EU-lidstaten nog een akkoord geven in de nationale parlementen.

Lees ook | 'Huishoudens zien voorschotten energie oplopen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen