
Volgens Grünfeld moeten we die noodklok serieus nemen. Het begon met een gascrisis die langzamerhand een energiecrisis is geworden, stelt hij. En die crisis is veroorzaakt door factoren waar noch bedrijven noch burgers rekening met konden houden. 'Dat heeft ertoe geleid dat de markt ernstig verstoord is.' Hij verwacht dan ook dat de prijs het komende jaar hoog blijft.
Hoe groot de tekorten zullen zijn en hoe ernstig de situatie wordt, hangt voornamelijk af van de winter. 'De vraag is of we een heel koude winter krijgen of dat we het geluk hebben een milde winter te krijgen.' De temperatuur in de winter zal mede bepalen hoeveel vraag er is naar gas. 'Een derde van de Europese gasvraag is voor ruimteverwarming', vertelt Grünfeld. Wanneer de vraag toeneemt, zal logischerwijs ook het tekort toenemen.
Lees ook | Kwart energie-intensieve bedrijven in het rood door hoge prijzen
Ongelijk speelveld
VEMW probeert haar leden zo goed mogelijk te helpen en te adviseren. 'In de eerste instantie kijken naar alle mogelijkheden om zelf eerst meer energie te besparen.' Als dat niet kan, raadt de vereniging aan om te kijken of de kosten kunnen worden doorberekend aan klanten of toeleveranciers. Toch is de organisatie ook in gesprek met de overheid voor hulp. 'Vooral omdat de overheden in de landen om ons heen ook te hulp schieten', stelt Grünfeld. 'We moeten voorkomen dat we straks binnen Europa een ongelijk speelveld krijgen doordat het ene land wel de industrie helpt en het andere niet.'