Economie18 sep '22 12:00Aangepast op 19 sep '22 10:25

VNO-NCW: 'Kabinet kiest ervoor niets te doen'

Auteur: ANP

De discussie over de miljoenennota gaat helemaal niet over ondernemers en bedrijven. 'Zeker in het buitenland worden er al veel maatregelen genomen, het kabinet kiest hier ervoor dit niet te doen', zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, in het tv-programma WNL op Zondag.

VNO-NCW waarschuwt al langer voor de reeks kostenstijgingen waarmee ondernemers geconfronteerd worden, zoals loon, energie, huren, grondstoffen en belastingen. Volgens Thijssen staan met name energie-intensieve bedrijven zwaar onder druk.

VNO-NCW: discussie miljoenennota gaat niet over bedrijven
VNO-NCW: discussie miljoenennota gaat niet over bedrijven (ANP / Laurens van Putten)

Duitsland

Thijssen maakte de vergelijking met Duitsland, waar de regering zegt er alles aan te zullen doen om de structuur overeind te houden. Ze vindt het ook niet uit te leggen dat een bakker in Maastricht niet wordt geholpen, terwijl even verderop de bakker in Aken wel hulp krijgt. Doordat Den Haag niets doet staat volgens haar de economische structuur in Nederland op omvallen.

Lees ook | Europese metaalbedrijven luiden de noodklok

Verkeerd frame

Het argument dat het Nederlandse bedrijfsleven in coronatijd is geholpen en nu dus even moet wachten weersprak de VNO-NCW-voorzitter met klem. De vergelijking met corona gaat ten eerste mank omdat het nu om andere bedrijven gaat. 'Het frame dat bedrijven in coronatijd overeind zijn gehouden is onjuist", aldus Thijssen. 'Ondernemers hebben maand op maand erop toegelegd. Niet ondernemers zijn geholpen, maar werknemers', zei ze fel.

Thijssen voorspelde eerder al dat een recessie aanstaande is. Aan precieze voorspellingen waagde ze zich niet, ook gelet op de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. 'Maar dat er een recessie komt, daar kun je vanuit gaan', aldus Thijssen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen