Economie19 sep '22 09:28

Bloomberg: economen zien 80 procent kans op recessie eurozone

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De kans dat eurozone de komende tijd in een recessie belandt, bedraagt 80 procent. Dat blijkt uit een rondgang onder economen door persbureau Bloomberg. De economen schatten de kans op een economische krimp in twee opeenvolgende kwartalen (wat de definitie is van een technische recessie) in de komende twaalf maanden nu op 80 procent. Bij een eerdere peiling was dat nog een kans van 60 procent.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers, werkelozen en mensen met een licht verstandelijke handicap vullen kratjes met voedsel
Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers, werkelozen en mensen met een licht verstandelijke handicap vullen kratjes met voedsel (ANP / Hans van Rhoon)

De economie van het eurogebied ondervindt tegenwind van de hoge inflatie. Mogelijk dat de economie van Duitsland, de grootste van Europa, al dit kwartaal zal krimpen. Duitsland is erg afhankelijk van Russisch gas en daarom erg gevoelig voor de energiecrisis. Rusland heeft de gasleveringen aan Duitsland via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 stilgelegd, naar eigen zeggen vanwege technische problemen. Berlijn zegt dat Moskou energie als chantagemiddel inzet om de westerse steun aan Oekraïne.

De Europese Centrale Bank (ECB) meldde onlangs dat de economie van de eurozone later dit jaar en in het eerste kwartaal van volgend jaar kan stagneren. Om de hoge inflatie aan te pakken is de ECB bezig de rente te verhogen. Bij de afgelopen vergadering ging het om een verhoging van driekwart procentpunt. Meer dan de helft van de door Bloomberg ondervraagde economen rekent voor oktober op een rentestap van opnieuw driekwart procentpunt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen