Wat het steunpakket voor midden- en kleinbedrijven precies inhoudt is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat er wordt gedacht over een vergoeding van 30 procent van de stijging in energiekosten, met een plafond van 50 duizend euro. Ook zou het ministerie inzetten op een uitzonderingsregeling voor energie-intensieve mkb's zoals bakkers en sauna's. Bij elkaar zou de steun bijna 2 miljard kosten. Maar duidelijkheid is er dus nog niet.
Liveblog | Volg hier dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen
Spekloze ribben
De horeca heeft echter te maken met achterstallige schade van de coronacrisis, zegt Frans van Rooij, directeur van vereniging Professionele Frituurders. 'Er is geen spek meer op de ribben, en nu worden we geconfronteerd met enorme energierekeningen.' Volgens Van Rooij gaat het om 'absurde bedragen'.
Lees ook | Kamer wil duidelijkheid over prijsplafond energie
Het voorstel om de terugbetaling van de coronasteun uit te stellen, is volgens Van Rooij 'een lachertje'. 'Als de consument een bezoek aan de horeca niet meer kan betalen, dan is onvermijdelijk dat bedrijven gaan omvallen.' En dat heeft gevolgen voor de gehele keten. 'De verstoring is al aan de gang, van boer tot de puntzak friet.'
Uit een beleidsnota van Financiën zou blijken dat 'faillissementen van energie-intensieve MKB’ers geen maatschappelijk ontwrichtende werking hebben'.
FD.nl | De top van Financiën vreest veel te dure steun voor het mkb
Het ministerie van Financiën is bang voor een overcompensatie van het mkb, dat meldt het FD op basis van stukken die gisteren zijn vrijgegeven tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Volgens het ministerie van Sigrid Kaag wekken de aangekondigde maatregelen te hoge verwachtingen. Een van de argumenten is dat het met de winst van de bedrijf prima is gesteld.
Opnieuw uitvinden
Ik hoop op steun om de klappen op te kunnen vangen', zegt Van Rooij, maar voegt daar aan toe dat de sector ook naar zichzelf moet kijken. 'We moeten onszelf als horeca opnieuw uitvinden. We moeten heel snel de volgende stap gaan zetten.'
