Economie22 sep '22 14:38Aangepast op 22 sep '22 15:51

Britten verhogen rente opnieuw met 0,5 procentpunt

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw met 0,5 procentpunt verhoogd. Een herhaling van vorige maand toen de Britse centrale bank de rente al met eenzelfde cijfer ophoogde. De Britten proberen zo de hoge inflatie te bestrijden, die nog steeds op het hoogste niveau in veertig jaar ligt.

Als een van de eerste centrale banken begon de Bank of England vorig jaar met renteverhogingen als wapen tegen de stijgende inflatie
Als een van de eerste centrale banken begon de Bank of England vorig jaar met renteverhogingen als wapen tegen de stijgende inflatie (Flickr)

Als een van de eerste centrale banken begon de Bank of England vorig jaar met renteverhogingen als wapen tegen de stijgende inflatie. Tot nu toe heeft de Bank inmiddels zeven keer op rij de rente opgehoogd, tot een niveau van 2,25 procent. Daarmee staat de rente weer op het niveau van 2008. Door een renteverhoging wordt geld lenen duurder, daardoor is er minder geld beschikbaar waardoor de prijzen zouden moeten dalen.

Niet unaniem

De rentestap van een half procentpunt was precies waar economen op anticipeerden. Overigens waren de beleidsbepalers van de centrale bank niet unaniem met het rentebesluit: drie van de negen bestuurders stemden voor een renteverhoging met 0,75 procentpunt, eentje had een voorkeur voor een ophoging met 0,25 procentpunt.

Lees ook | Truss: taak van Britse centrale bank om inflatie aan te pakken

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk koelde in augustus iets af tot 9,9 procent, van 10,1 procent in juli. Dat kwam vooral door een daling van de benzineprijzen. De inflatie ligt daarmee echter nog altijd bijna vijf keer hoger dan het inflatiedoel van de centrale bank van 2 procent. De Bank of England verwacht nu dat de inflatie in oktober een piek zal bereiken van minder dan 11 procent. Eerder werd nog uitgegaan van een piekniveau van meer dan 13 procent.

Nieuw pakket

De lagere inflatieverwachting is het gevolg van het nieuwe pakket aan energiemaatregelen van de nieuwe regering van premier Liz Truss. Die maatregelen moeten de energierekening van huishoudens en bedrijven in toom houden. Ook gaat de verhoging van de elektriciteitsprijzen die in oktober zou plaatsvinden niet door.

Lees ook | Centrale bank VS verhoogt opnieuw rente met 0,75 procentpunt

Dankzij deze steunmaatregelen zou de diepe economische recessie die de centrale bank eerder al had voorspeld mogelijk minder zwaar zijn dan gevreesd, zo verwachten de centrale bankiers. In het derde kwartaal zal de Britse economie naar verwachting met 0,1 procent krimpen, mede door de extra vrije dag vanwege de uitvaart van koningin Elizabeth. De economie zou daarmee dit kwartaal technisch gezien in een recessie belanden, na de eerdere krimp in het tweede kwartaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen