Economie23 sep '22 11:30

'Energie is een primaire levensbehoefte, de overheid moet daarin de kar trekken'

Auteur: Matthijs Meerman

De Nederlandse energievoorzieningen zijn teveel geprivatiseerd en geliberaliseerd, vindt Aad Correljé, energiedeskundige van de TU Delft. Als we bedrijven overeind willen houden en de consument energie willen geven voor relatief beperkte prijzen moet de overheid volgens hem de markt reguleren.

Image
(ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

Tijdens de algemene beschouwingen vroegen de ChristenUnie en de SP om een onderzoek naar de gevolgen van privatisering en liberalisering van de energievoorziening. Nederland is in 2004 begonnen met het liberaliseren van de energiemarkt. 'Dit leek toen een erg goed idee', vertelt Correljé. 'Energie was ruimschoots beschikbaar en we hadden relatief lage prijzen. Daarom wilde de overheid concurrentie bevorderen en de consument meer keuzevrijheid geven'.

Lees ook | Energiesector: Rijk moet ons voorschieten

Oekraïne en de energietransitie

Inmiddels is de energiemarkt enorm veranderd. Dit komt deels door Poetin en de oorlog in Oekraïne. 'Maar dit was daarvoor ook al aan de gang', zegt Correljé. 'Deze problemen begonnen met de energietransitie. Private bedrijven durven of kunnen niet altijd risico's nemen om van fossiele naar duurzame brandstof te gaan. Aangezien energie een primaire levensbehoefte is moet de overheid hier de kar in trekken'.

Reguleren of nationaliseren

Volgens Correljé zijn er twee mogelijkheden om in te grijpen op de energiemarkt. De overheid kan de markt reguleren, of net zoals Duitsland nationaliseren. Dit staat ook in het verzoek van de ChristenUnie en de SP, al is het volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie nog te ver weg om te kunnen nationaliseren. 'Daar is nog veel meer onderzoek voor nodig', aldus Segers.

Lees ook | Duitsland koopt bijna 99 procent van wankel energieconcern Uniper

Aparte energiesteun

Dit was echter niet het energieplan wat er afgelopen dagen in de kamer is besproken. PvdA en GroenLinks kwamen met een plan om scholen en culturele instellingen een aparte regeling van energiesteun te geven. Maar Correljé denkt dat een aparte regeling niet handig is. 'Ik zou deze instellingen meenemen in dezelfde regeling die het mkb en de industrie nu hebben'.

Lees ook | Algemene Politieke Beschouwingen | Een terugblik

Ook kwamen CDA en VVD met een versnellingsplan voor kernenergie. Maar dit is volgens Correljé alleen haalbaar voor op de lange termijn. 'Als je kerncentrales wilt bouwen moet je daarnaast ook een uitgebreide infrastructuur hebben en een heleboel kennis vergaren. Eigenlijk ben je dan bezig om een hele nieuwe industrie op te zetten'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen