Economie26 sep '22 17:36Aangepast op 29 sep '22 13:51

'Angst voor recessie leidt tot dieptepunt Britse pond'

Auteur: Hidde van Slooten

Het Britse pond heeft ten opzichte van de Amerikaanse dollar een dieptepunt bereikt. De Britse munt daalde vandaag met maar liefst ruim 4 procent naar 1,03 dollar, de laagste stand ooit. De daling is het gevolg van de belastingplannen die de nieuwe Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng vrijdag aankondigde.

Angst voor een recessie in het Verenigd Koninkrijk leidt tot de laagste stand van de pond ooit als gevolg van de belastingplannen van minister van financiën Kwasi Kwarteng.
Angst voor een recessie in het Verenigd Koninkrijk leidt tot de laagste stand van de pond ooit als gevolg van de belastingplannen van minister van financiën Kwasi Kwarteng. (ANP / AFP)

'Mensen met hogere inkomens profiteren voornamelijk van de plannen van Kwarteng', zegt econoom Han De Jong. 'De laagste inkomens krijgen een belastingverlaging van 20 naar 19 procent, maar het hoogste belastingtarief wordt helemaal afgeschaft. Inkomens van boven de anderhalve ton betalen na de plannen daardoor nog maar 40 procent in plaats van 45 procent aan belasting over hun laatste stukje inkomen.'

Lees ook | Kelderend pond heeft gevolgen, ook voor Nederlandse bedrijven

Lees ook | Chaos in het Verenigd Koninkrijk: 'Pensioenfondsen vielen bijna om'

'Met dit plan wordt er gegokt met de overheidsfinanciën.' Ze hopen op economische groei door de belastingverlagingen, maar als dat niet het geval is, ontstaan er enorme gaten bij de overheidsfinanciën', stelt De Jong.

Er is een grote angst voor een recessie in het Verenigd Koninkrijk. De lage stand van de pond zorgt voor hogere importkosten, wat de inflatie alleen maar verder aanjaagt. 'Het zal alleen maar duurder worden.'

Lees ook | Truss ontvangt felle kritiek op economisch beleid: 'Vergroot ongelijkheid'

Ingrijpen

De Britse centrale bank is nog aan het overwegen of die gaat ingrijpen vanwege de historisch lage waarde van het Britse pond. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg houdt de Bank of England (BoE) de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Economen denken aan een vervroegde renteverhoging om de munteenheid en staatsobligaties te helpen.

De financiële markten houden rekening met een renteverhoging in november van 2 procentpunt, waardoor de rente bijna zou verdubbelen tot 4,25 procent. De BoE kwam vorige week nog met een verhoging van een half procentpunt om de hoge inflatie tegen te gaan.

Lees ook | Waarde Britse pond zakt naar laagterecord ten opzichte van dollar


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen