Economie26 sep '22 06:13Aangepast op 28 sep '22 13:38

Waarde Britse pond zakt naar laagterecord ten opzichte van dollar

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse pond is verder gedaald na vorige week al gevoelige klappen te hebben gehad, en staat nu op een niveau ten opzichte van de dollar dat de Britten voor het laatst zagen toen Margaret Thatcher nog premier was, zo'n 37 jaar geleden.

De verzwakking van het pond ontstond nadat de kersverse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng afgelopen vrijdag historische belastingverlagingen beloofde
De verzwakking van het pond ontstond nadat de kersverse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng afgelopen vrijdag historische belastingverlagingen beloofde (ANP / AFP / Jessica Taylor)

In de vroege handel in Azië daalde het pond vanmorgen met meer dan 4 procent tot 1,03 dollar, voordat het weer wat opveerde en nu schommelt rond de 1,05 dollar. Beleggers zullen met argusogen kijken hoe de beurzen in Europa en het VK zelf gaan openen, voordat ook de Amerikaanse financiële markten openen. Dat zou een verdere daling van het pond kunnen betekenen.

Lees ook | Truss ontvangt felle kritiek op economisch beleid: 'Vergroot ongelijkheid'

De verzwakking van het pond ontstond nadat de kersverse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng afgelopen vrijdag historische belastingverlagingen beloofde, die hij wil betalen met enorme leningen. De voormalige minister van Financien Lord Ken Clarke bekritiseerde de belastingverlagingen gisteren. Hij verwacht dat het pond kan imploderen. In een interview op de BBC zei hij: 'Ik ben bang dat dit het soort maatregelen is dat meestal zonder succes wordt geprobeerd in Latijns-Amerikaanse landen'.

Naast de aangekondigde belastingverlagingen heeft het pond al klappen gekregen door de recente renteverhogingen van centrale banken wereldwijd, speelt de in het VK ontstane ongekende inflatie - de grootste van alle G7-landen - een rol, ingegeven door een enorme energiecrisis, en leidt de steile stijging van de Amerikaanse dollar die na lange tijd weer wordt gezien als een vluchtheuvel op de valutasnelweg, voor verdere druk op het Britse pond.

Lees ook | Kelderend pond heeft gevolgen, ook voor Nederlandse bedrijven


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen