Economie28 sep '22 08:11Aangepast op 28 sep '22 09:32

China bezit ruim 900 Nederlandse bedrijven: 'Grootste bedreiging economische veiligheid'

Auteur: Mark van Harreveld

Ruim negenhonderd bedrijven in Nederland zijn in Chinese handen. Dat blijkt uit een overzicht, gemaakt door RTL Nieuws en Follow the Money. Het betreft 903 bedrijven die voor minstens 50 procent eigendom zijn van een Chinees moederbedrijf of van de Chinese staat. De inlichtingendienst AIVD en China-experts waarschuwen al jaren voor het risico op spionage.

Al jaren waarschuwt inlichtingendienst AIVD voor de toenemende invloed van China in Nederland
Al jaren waarschuwt inlichtingendienst AIVD voor de toenemende invloed van China in Nederland (ANP / Sandra Uittenbogaart)

Lees ook | Ook VVD bepleit onderzoek Chinese inmenging

Spionage

Deskundigen maken zich zorgen over zowel het aantal als de invloed van deze bedrijven in Nederland. 'Het zijn er heel veel', aldus China-expert Jonathan Holslag van de Vrije Universiteit in Brussel. 'Hierdoor wordt het knap lastig voor de overheid om ze permanent in de gaten te houden.' Ook inlichtingendienst AIVD waarschuwt al jaren voor spionage, te grote afhankelijkheid en zelfs sabotage vanuit China. de top vijf van sectoren waar China goed vertegenwoordigt is: financiële en zakelijke diensten, consumentenproducten en -diensten, informatie en communicatie technologie, transport en infrastructuur en elektronica/elektrische apparatuur.

Lees ook | 'China en Rusland spioneren via LinkedIn bij Nederlandse bedrijven'

Ook bezit China verschillende grote containeroverslagbedrijven in de Rotterdamse haven, zoals COSCO, dat een Chinees staatsbedrijf is. COSCO speelt een zeer belangrijke rol in de containerstromen tussen Europa en China.

Al jaren waarschuwt inlichtingendienst AIVD voor de toenemende invloed van China in Nederland. 'China is de grootste bedreiging voor de economische veiligheid in Nederland', schreef de dienst in het laatste jaarverslag. Volgens de AIVD is er gevaar op spionage, beïnvloeding en zelfs op sabotage.

Lees ook | 'China heeft een cyberplan, gericht tegen Nederland'

2049

China maakt er geen geheim van in 2049, wanneer de volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, de economische en militaire grootmacht van de wereld zijn. Met als doel om de Verenigde Staten te overtreffen. Ze streeft ernaar om hightechindustrieën te bezitten of te verkrijgen. Dat kan door economische spionage maar ook door investeringen of overnames van buitenlandse bedrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen