Economie29 sep '22 06:20Aangepast op 29 sep '22 07:29

Gasopslagen nu voor 90 procent gevuld: 'Tekort deze winter uitgesloten'

Auteur: Bart van Rijswijk

De Nederlandse gasopslagen zijn voor 90 procent gevuld. Dat laat Gasunie weten aan BNR op vragen over het verder vullen van de gasvoorraad in aanloop naar de winter. Met de huidige 90 procent heeft Nederland ruim voldoende gas om de winter door te komen. Aanvankelijk was het Europese doel om de voorraden op 1 november met 80 procent gevuld te hebben. Ons land haalde dit streefdoel in sneltreinvaart.

Image
(ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken)

Nu de Nederlandse gasvoorraad ruimschoots is verhoogd naar 90 procent, kan ons land volgens Gasunie zelfs een strenge winter relatief probleemloos aan zonder Russisch gas. 'De verwachting is dat er geen gastekort zal zijn deze winter', concludeert een woordvoerder van Gasunie. Zij voegt toe dat de afgelopen maanden hard is gewerkt aan een alternatief voor Russisch gas: 'Zo is de LNG-capaciteit verdubbeld.'

Europese landen begonnen eerder dit jaar met het vullen van hun gasvoorraden omdat zij vreesden dat Rusland de aanvoer zou doorsnijden. Dit als represaille voor de steun van Europa aan Oekraïne. Inmiddels begint die vrees realiteit te worden na sabotage deze week op twee Russische pijpleidingen in de Oostzee, de Nordstream 1 en 2.

3,6 Graden

Aanvankelijk ging de Gasunie ervan uit dat ons land met een gasvoorraad van 80 procent een winter met een gemiddelde temperatuur van 3,6 graden zonder problemen aan zou kunnen. Wel moest het gasverbruik vanwege aanhoudende hoge prijzen met 20 procent dalen, zoals nu het geval is. De winter die Gasunie als model aanhoudt, vond voor het laatst plaats in 2005, zo blijkt uit cijfers van het KNMI. Kijkend naar de afgelopen tien jaar zou de kans op een strengere winter dan die van 2005 één op tien zijn.

De laatste keer was de winter van 2013. Toen leidde een gemiddelde wintertemperatuur van 2,9 graden tot het hoogste gasverbruik tijdens de winter in de afgelopen tien jaar.

Gasunie hoopt nog wel op een winter die niet kouder wordt dan deze 3,6 graden. Mocht dat wel zo zijn, dan moet Nederland zijn gasvoorraden aanspreken en komt het mogelijk in het najaar van 2023 in de problemen, laat het staatsbedrijf dat de transport en opslag van gas in Nederland regelt weten aan BNR: 'Hoe kouder het wordt, hoe leger de opslagen zullen worden en hoe groter de uitdaging is om voor de komende zomer opnieuw de gasopslagen te vullen. Dus de volgende winter zou een grotere uitdaging kunnen worden.'

Lees ook | Is Groninger gas dan toch de oplossing voor de gascrisis?

Voor de kans op koude winters of warme zomers kijkt het KNMI zelf altijd naar de afgelopen dertig jaar, zegt een woordvoerder van het meteorologisch instituut. Op basis daarvan kwam het negen keer voor dat de winter gemiddeld kouder was dan 3,6 graden.

'Als je kijkt naar de trendlijn van de afgelopen jaren, dan komt het gemiddelde zelfs uit op 4,8 graden', licht een woordvoerder van het KNMI toe. ‘In de praktijk is de kans op een strenge winter dus kleiner.’

Lees ook | Vijlbrief positief over gasvoorraad deze winter


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen