Economie29 sep '22 15:26Aangepast op 29 sep '22 18:52

Duits megasteunpakket moet huishoudens helpen in energiecrisis

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland gaat 200 miljard euro lenen om huishoudens en bedrijven te helpen om de energiecrisis te doorstaan. Het geld moet gebruikt de energieprijzen te verlagen, zegt minister van Economische Zaken Robert Habeck.

Financiën-minister Christian Lindner noemt het enorme steunpakket een manier van Duitsland om 'de economische kracht in een energie-oorlog' te tonen. 'De prijzen moeten omlaag, daarom doet de overheid alles wat mogelijk is. Hierom zetten we een groot verdedigingsschild op', zei bondskanselier Olaf Scholz.

'De prijzen moeten omlaag, daarom doet de overheid alles wat mogelijk is. Hierom zetten we een groot verdedigingsschild op', zei bondskanselier Olaf Scholz.
'De prijzen moeten omlaag, daarom doet de overheid alles wat mogelijk is. Hierom zetten we een groot verdedigingsschild op', zei bondskanselier Olaf Scholz. (ANP / EPA)

In de plannen wordt onder andere een noodrem geïntroduceerd op energieprijzen. Daarnaast wordt een eerder geplande energieheffing geschrapt, om verdere prijsstijgingen te voorkomen.

'Het geld komt uit een speciaal economisch stabiliteitsfonds bovenop de lopende begroting. Deze 200 miljard volgen na eerdere overheidsuitgaven van 100 miljard voor defensie en 100 miljard voor energiecompensatie', zegt Duitslandcorrespondent Derk Marseille. 'Deze bedragen komen omgerekend neer op 10 procent van de jaarlijkse 'omzet' van het land.'

Het doel van het steunpakket is om de aankomende recessie minder diep te laten 'snijden' stelt Marseille. 'Door deze investeringen hoopt de regering bedrijven overeind te houden. Wanneer deze zouden omvallen en mensen moeten ontslaan dan is de ellende nog veel groter voor de economie.'

Lees ook | Essent stelt verhoging energierekeningen wél uit

Gasgebruik hoger dan normaal

Kritiek op het pakket is er ook. Het risico bestaat dat door de hulp het gasgebruik niet minder wordt in Duitsland. Dat terwijl de Duitse toezichthouder benadrukte dat het gasverbruik met 20 procent met dalen, om geen gastekort te krijgen deze winter. Ondanks dat bleek afgelopen week dat het gasverbruik hoger uitviel dan normaal, dankzij de lage temperaturen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen