Economie29 sep '22 15:57

Duitse inflatie op hoogste niveau ooit

Auteurs: BNR Webredactie en Hidde van Slooten

De inflatie in Duitsland bedroeg de afgelopen maand 10 procent. De cijfers waren sinds de Duitse hereniging nog nooit zo hoog. Een mogelijke recessie wordt door de stijging steeds realistischer in de grootste economie van de eurozone.

De inflatie in Duitsland stijgt naar ongekende hoogte waardoor een recessie dreigt
De inflatie in Duitsland stijgt naar ongekende hoogte waardoor een recessie dreigt (ANP)

Overal ter wereld wordt het leven duurder als gevolg van de gestegen energieprijzen. In Duitsland stegen de energiekosten ook sterk. De Duitsers betaalden in september 44 procent meer aan energie ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de gegevens van het Duitse statistiekbureau. Niet alleen energie werd fors duurder bij onze oosterburen, ook de voedselprijzen stegen met bijna twintig procent.

Lees ook | 'Volgend jaar krimp Duitse economie'

Subsidies

Ook de afschaffing van een tweetal subsidies heeft invloed op de stijgende prijzen. De korting op brandstof werd recent afgeschaft. Daarnaast kwam er een einde aan de veelbesproken reispas van negen euro, waarmee onbeperkt in het openbaar vervoer gereisd kon worden.

De Bundesbank houdt serieus rekening met een recessie in Duitsland. De stijgende inflatie is het signaal dat daar op wijst. De verwachting is dat de inflatie ook de komende maanden in de dubbele cijfers blijft. Vandaag maakte Berlijn ook bekend 200 miljard uit te trekken om huishoudens te helpen met de stijgende energieprijzen.

Lees ook | Duits megasteunpakket moet huishoudens helpen in energiecrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen